Kutat használ? Ez a hír érdekelni fogja

A kormány honlapján megjelent egy belügyminiszteri rendelet tervezete, amely egy olyan űrlapot is tartalmaz, amely a telkeken lévő kutak kivitelezési, továbbá üzemeltetési és fennmaradási engedélyéhez kell kitölteni.
Németh Géza, 2017. március 19. vasárnap, 14:42
Fotó: Unsplash

A szóban forgó jogszabály-tervezet több vízgazdálkodási rendeletet módosít. Ezek sorába tartozik az, amely az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szól. Ezekre a helyi jegyző ad engedélyt.

A jelenlegi szabály szerint csak az ilyen kút ásásához, illetve fúrásához kell engedélyt kérni és ennek az űrlapját tartalmazza a hatályos rendelet. A módosítás tervezete viszont már olyan űrlapot tartalmaz, amelyet nem csak az ilyen kút létesítéséhez, hanem az üzemeltetéséhez és fennmaradási engedélyéhez is ki kell tölteni.

Az űrlap rovatai között szerepel annak a megadása, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba, vagy pedig a locsolóhoz. Meg kell határozni a kút maximális vízhozamát és fotódokumentációt is kell készíteni róla.

Végül az űrlapot a tulajdonosnak és a kivitelezőnek kell aláírnia. Kérdés, hogy az akár évtizedekkel ezelőtt készült és a tulajdonos által fennmaradási engedélyt kérő kútnak fellelhető-e a kivitelezője?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

vargagyu, 2017.03.19 21:02

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SENKI12, 2017.03.19 18:27

A kormányzati bürokrácia parazitizmusa kezd kormánybuktató tényezővé előlépni!!!
A vizhozzáfárás alapvető emberi jog ,ezt parazita módon korlátozni, vagycsak adóztatni , ez egyenértékű a gazdasági versenykápesség likvidálásával!!
A helyi hatalomközeli maffiózók olyan forrásra teketik rá a kezüket, amely segitségével ellehetetlenithetővé válhat bárki, aki nem akar vagy nem képes beálni a sorba és letejelni.
Vidéken nem elég hogy a földet kijátszották ahelyiek alól, most a viz jön..
A keresztapa film is megemliti mi volt a népek likvidálásának elüldöztetésének az alapeseménye nem más mint a vizhozzáférés kisajátitása privatizálása..
Az afrikai sok tizmilliós népvándorlói nyomás is, a vizhozzáférés általános ellehetetlenitésének a következménye (hogy hitler kedvenc filmjét idene idézzem).
Ugy néz ki van még hova kivándoroltatni a maradék országot....

(bár csak tévednék)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html