Kútfúrás: eltörölte az egyszerűsítést az AB

Alkotmányellenes a vízgazdálkodási törvény júliusban megszavazott módosítása - mondta ki Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett határozatában az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 29. szerda, 10:04
Fotó: Pixabay

Soron kívüli ülésen döntöttek az alkotmánybírák - az államfő indítványára - a kútfúrás nemrégiben elfogadott új szabályairól.

Áder János köztársasági elnök július 30-án megtámadta azt a jogszabályt, amelyet az Országgyűlés július 20-án maga is rendkívüli ülésnapon fogadott el, és eltörölte volna azt a kitételt, hogy a 80 méternél nem mélyebb kutak fúrásához, fenntartásához sem engedély, sem bejelentés nem szükséges. Az államfő szerint ennek elfogadása veszélyeztethetné az ivóvízbázist.

Az Ab határozatának meghozatala előtt megkereste a belügyminisztert, az igazságügyi minisztert, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettest, valamint a Magyar Tudományos Akadémiát. Az Ab alkotmányellenességet megállapító határozatának indokolásában rámutatott: az állam alaptörvényből fakadó kötelezettsége a felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelme, valamint a vízhasználat jövő generációk érdekeit is figyelembe vevő szabályozása. A törvénymódosítás célja - az állampolgárokat sújtó felesleges adminisztratív terhek csökkentése és az ellenőrzés hatékonyságának növelése - más módon is elérhető.

Az Ab kiemelte: minden olyan esetben, amikor a környezet védelmére vonatkozó szabályozást átalakítják, tekintettel kell lenni az elővigyázatosság és a megelőzés elveire, hiszen a természet és környezet védelmének elmulasztása visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat meg. A felszín alatti vízkészletek mennyiségi és minőségi értelemben is végesek és csak korlátozottan képesek megújulásra. Magyarországon a fúrt kutak létesítése 1960-tól engedélyhez kötött. A hatóság így követheti nyomon, milyen mértékű vízhasználat engedélyezhető a vízkészlet veszélyeztetése nélkül. A felszín alatti vizek használata csak olyan mértékben fogadható el, amennyiben nem eredményezi azok túlhasználatát.

Az Ab határozatában kitért Magyarország 2015-ös vízgyűjtő-gazdálkodási tervére, amely megállapította, hogy a felszín alatti vízbázisok több mint fele sérülékeny. A hatóságok az előzetes engedélyek révén határozhatják meg, hogy milyen technológia alkalmazásával, milyen mélységben lehetséges új kutak biztonságos létesítése. Az állami kontroll nélkül történő, ellenőrizhetetlen vízkivételek az ökoszisztémák károsodásához vezethetnek. Továbbá a törvény a vizek minőségromlásán túl közegészségügyi kockázatokkal is járhat.

Az Ab emlékeztetett arra is, hogy Magyarország felszíni vízkészletének mindössze 4 százaléka keletkezik az ország határain belül, ugyanakkor Magyarország az éghajlatváltozás következményeinek jelentősen kitett térségben helyezkedik el, így kiemelt jelentősége van a felszín alatti vízkészlettel való felelős gazdálkodásnak. A már elért védelmi szinthez képest visszalépést jelent, ezért alaptörvény-ellenes az a szabályozás, amely előzetes engedélyezési eljárás helyett utólagos hatósági ellenőrzéssel kívánja biztosítani a felszín alatti vizek megőrzését.

Az Ab szerint már a jelen generációk életfeltételeit is közvetlenül befolyásolhatja az engedély nélkül, ezáltal a szakmai és minőségi előírások figyelmen kívül hagyásának lehetőségével létesíthető kutak által előidézett minőségi állapotromlás kockázata. Az előzetesen beszerzendő engedélyek nem csupán a vizek mennyiségére vonatkozóan nyújtanak információt a hatóságoknak, hanem takarékos vízhasználatra is ösztönözhetnek, például a vízkészletjárulék fizetésének kötelezettségével - szögezte le határozatában az Ab.

A fotó forrása: Pixabay.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2018.08.29 12:26

Micsoda "véletlen" ! Az egyébként sokkal fajsúlyosabb témákban lapító Áder elnök úr,most "hős" lehetett.
Többször már nem lehet elnök,akkor végre miért nem viselkedik úgy ahogy azt annak idején Mádl, Sólyom és
Göncz elnök urak is tették ! Ha kellett, megválasztóikkal szemben is ,érdemi törvényességi észrevételt tettek !
Miért nem aggódik amiatt Áder úr,hogy elvbarátai a NER lovagok EU szinten kirivó módon ütik vágják
a napelemek terjedésének lehetőségét ! Drága áfa, és környezetvédelmi termékdíj csak nálunk van erre az EU-ban !
Áder úr aggódásától függetlenül,nem marad több víz a talajban ! Másként ,XXI. századiként és nem pártkatonaként
kellene viselkedniük a hatalmon lévőknek ! Igaz ez az un. Alkotmánybíróságra is, amely mára a NER szimpla
kiszolgálójává vált ! Miért is kell ennyi alkotmánybíró egy ilyen kis országnak ? Az USA-ban 9 főbiró,egyben
alkotmánybíró van ! Egy normális országban, közvetlenül választják a köztársaság elnökét !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html