Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte az illegálisan kialakított kutak bírságmentes engedélyeztetési időszakának meghosszabbítását 2020 végéig. A szabályozás lényege, hogy 2016-ban lehetővé tették, hogy az engedély nélkül épített kutakat utólag 2018 végéig jóvá lehessen hagyatni a hatóságokkal. Viszont a kamara szerint egyelőre még sokan várnak a szakemberek ellenőrzésére.

Fennakadást az okozott, hogy a nyár elején az Országgyűlés ugyan megszavazott egy könnyítést, amely eltörölte volna azt a kitételt, hogy a 80 méternél nem mélyebb kutak fúrásához, fenntartásához sem engedély, sem bejelentés nem szükséges. Azonban ez ellen alkotmányossági panasszal élt Áder János köztársasági elnök a hazai vízbázist féltve, kérésének pedig az Alkotmánybíróság helyt adott és eltörölte a szabálymódosítást.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón viszont elmondta, hogy a kormány hajlandó a NAK által javasolt moratóriumi időszak meghosszabbítására. Viszont a miniszter azt is közölte, hogy erre csak akkor van mód, ha nem találnak megnyugtató és átfogó megoldást a helyzetre. Amire nagy esély van, mert szerinte ettől jelenleg messze állnak.

A fotó forrása: Pixabay.