Kútfúró szeretne lenni? Fontos döntés készül

A kormány honlapján megjelent belügyminiszteri rendelet tervezete szerint csak érettségizett személy és 600-800 órás képzés után lehet vízkútfúró. A képzést - illetve a vizsgát - a szaktárca és egy magáncég szervezi.
Németh Géza, 2018. február 22. csütörtök, 10:52
Fotó: Pixabay

A vízkútfúró (ez a kútfúró jogi megjelölése) szakképesítést 2013-ban törölték az országos képzési jegyzékből (okj). A rendelettervezet visszahozza az okj-ba ezt a szakmát, meghatározva azt, hogy ki és milyen tartalommal szervezhet ilyen képzést.

A komplex szakmai vizsga szervezésére a Belügyminisztériumot és a Viziterv Environ Kft.-t jelöli ki a tervezet. A szakmát  iskolai rendszerű szakképzésben nem, csak azon kívüli szakképzésben lehet megszerezni. Az iskolai előképzettséget középfokú iskolai végzettséghez köti a tervezet, a képzés ideje pedig 600-800 óra.

Ennek 30 százaléka az elmélet, míg 70 százaléka a gyakorlat. Ez utóbbinak a fele a gyakorlati képzés központi helyszínén, míg a másik fele egy minősített vízkútfúró vállalkozásnál töltendő le. A külső cégnél folytatott gyakorlatról munkanaplót kell vezetni, és azt a foglalkoztató vállalkozással igazoltatni kell.

A tervezet részletezi az elméleti és a gyakorlati képzés tartalmát is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.02.22 12:21

Nem szeretnék az lenni, de ez már elmebaj, ami nálunk megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html