Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hivatalos KSH-adat nincs arról, hányan tartanak kutyát, macskát vagy más háziállatot - mondjuk nyuszit, hörcsögöt, papagájt, degut, halakat -, de más felmérésekből a nagyságrendek láthatóak. A főként személyi kölcsönöket nyújtó Cofidis Magyarország a magyarországi kutyák helyzetéről készített felmérést 2018-ban, amely szerint a háztartások 36 százalékában, vagyis tízből közel négyben tartanak kutyát.

Az kisállateledel-gyártók európai szervezete, a FEDIAF adatai szerint Magyarországon több mint 2 millió kutyát és 2,3 millió macskát tartottak nyilván. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy átlagosan minden háztartásra jut egy kutya vagy egy cica. A háziállatok persze kiadást is jelentenek az érintett háztartásoknak, a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból kiderül, hogy mekkora összegről van szó.


A felmérés végeredménye szerint a magyarok 35 százalékának nincs háziállata, 12 százalékuk pedig havonta kevesebb mint 1000 forintot költ az állatokra. Ugyanakkor a megkérdezettek 18 százaléka azt mondta, hogy sokat, több mint 10 ezer forintot fordít rájuk.

Inkább a nők áldoznak többet a kedvenceikre: 28 százalékuk költ 10 ezer forintnál nagyobb összeget, 23 százalékuk pedig annyit, amennyit szükséges, ami 5-10 ezer forintos tételt jelent. Ebben a két "árkategóriában" a férfiak eredménye alacsonyabb. Az legfeljebb 1000 vagy 1-5 ezres havi kiadás esetében viszont a férfiak vannak fölényben.

Az is jól látható, hogy az idősebbek hajlandóak nagyobb összeget kiadni a háziállatokra, a 60 év felettiek több mint ötöde ad ki több mint 10 ezer forintot havonta erre.

A végzettség szerinti bontás vegyes képes mutat. A diplomások közel felének nincs háziállata, ez jóval meghaladja az országos átlagot. Az alapfokú végzettségűeknek pedig 21 százaléka fordít több mint 10 ezer forintot, a középfokú végzettséggel rendelkezők 30 százalékánál 5-10 ezer forintot "visznek" el a kutyák, macskák vagy más állatok.

Éles különbség látható a budapestiek és a községekben élők költései között. Utóbbiak 20 százaléka szánt 10 ezer forintnál többet a háziállatokra, míg a budapestieknek a 14 százalékára igaz ugyanez. Az 5-10 ezer forintos havi kiadás a Budapesten, a megyeszékhelyeken, a kisebb vidéki városokban és falvakban élőkre viszonylag azonos arányban igaz, 17-21 százalékuk költ ennyit. Az is kiderült, hogy a községekben élők negyede nem tart háziállatot, a fővárosiak 44 százaléka.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét."Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"