Engedélyhez kötnék az állattartást

A felelős állattartói kultúra kialakítása és az állatok védelme érdekében fontos lenne, hogy aki cicát, kutyát vagy egyéb más kisállatot szeretne tartani, az ismerje az állat alapvető szükségleteit, jóllétének feltételeit. A helyi önkormányzatok működtethetnék az állattartók nyilvántartását, jogosítványt biztosítva az állattartásra, vagy éppen eltiltva attól alkalmatlanság esetén - hívja fel a figyelmet az Állatok Világnapja alkalmából az Orpheus Állatvédő Egyesület.
Szepesi Anita, 2019. október 3. csütörtök, 12:13
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Magyarországon bárki bármikor állattartóvá válhat. Van, hogy tartási ismeretek nélkül vesz család magához házi kedvencet. Az átgondolatlanság sok esetben oda vezet, hogy a megunt állatok az utcára kerülnek vagy a silány tartás öli meg őket - hívja fel a figyelmet az október 4-i világnap alkalmából Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Ezért baj, ha Buksi folyton újabb almot hoz a világra

Kutyákat, macskákat évente több százezerszer szabályozatlanul engednek szaporodni, így sokkal több kisállat születik, mint amennyi felelős gazdijelölt van. A túlszaporulatból megszámlálhatatlan mennyiségű kóbor állat lesz, melyek jobb esetben állatvédő egyesületekhez, menhelyre, gyakrabban viszont a sintértelepekre kerülnek, ahol az állatok pusztítása törvényesen szabad. Ezért lenne fontos az ivartalanítás, vagy az állatok szaporodásának gondos megelőzése.

Megveszik, megunják, kidobják

A felelős állattartáshoz megfelelő tartási helyre, az állat ellátásához (gondozásához, állatorvosra) anyagi fedezetre, illetve megfelelő mennyiségű szabad időre van szükség. Ha a három szükséglet közül bármelyik is hiányzik, az állattartás nem lesz megfelelő. A házi kedvencet az állat egész életére kell választani, gyakran ebbe nem gondol bele a tartó, és a megunt állatot egyszerűen utcára engedi. Elhagyni, kitenni kisállatot is állatkínzás bűncselekmény, amiért letöltendő börtönt lehet kapni.

Sintért NE!

Az utcára kidobott állatok legtöbbször a sintérekhez kerülnek. A "SintértNE!" településfejlesztő program az ország 3200 településének önkormányzatait, a képviselő testületeket arra buzdítja, hogy a településeken ne a képzetlen, sok esetben nem állatbarát, haszonért dolgozó gyepmestereket táplálják pénzzel, hanem működjenek együtt állatvédő egyesületekkel, állatmentőkkel, hogy a kóbor állatokkal kapcsolatos feladatok humánusan legyenek megoldva.

Jöjjön az Állatrendőrség

Az Orpheus Állatvédő Egyesület egy évtizede tette fel a kérdést a jogalkotó politikusoknak, hogy miért ne működhetne a rendőrség berkein belül egy állatvédelmi feladatokat ellátó egység, mely az állatvédők régóta várt állatrendőreiként működhetnének. A civil szervezetek sok esetben nem tudnak gyorsan / hatékonyan fellépni egy - egy probléma megoldásáért. Állatrendőrség szükséges Magyarországra, ahol a tagok felismerik az állatkínzásokat, majd megfelelően fellépnek a bűnelkövetőkkel szemben.

Állattartó jogosítvánnyal lehessen állatot tartani

A felelős állattartói kultúra kialakítása és az állatok védelme érdekében alapvető szükséglet lehetne, hogy aki cicát, kutyát vagy egyéb más kisállatot szeretne tartani, annak legyenek alapvető ismeretei az állat szükségletei, és jóléte kapcsán. A helyi önkormányzatok az adott településeken élők számára működtethetnék az állattartók nyilvántartását, jogosítványt adhatnának ki az állattartáshoz, vagy éppen ellenkezőleg, tiltó határozatot hozhatnának. Az, hogy bármikor bárki bármilyen hobbiállat tartását kezdeményezhet (alkalmatlanság esetén is) nyilván nem megfelelő - hangsúlyozza az állatvédő szervezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.10.04 20:05

@znojmo:
"...Éppen ideje, hogy történjék valami..."

Végre valamiben egyet értünk.

"...Állatrendőrség szükséges Magyarországra, ahol a tagok felismerik az állatkínzásokat.."
Helyes! Ha már az állatokat védjük, akkor ezt a leendő határozatot előzzük meg azzal, hogy védjük meg a kisgyerekeket a harci kutyáktól! Egyre többet hallani, hogy a kopasz, kigyúrtagyú harci kutyája halálra marcangolt kisgyereket. Szegény szülő sírva könyörgött, hogy történjen valami. Nos itt lenne az ideje, hogy a harci kutyák tartóját, gazdáját komoly, kemény pszichológiai tesztre kötelezzék, mint Nyugaton. Ezt két évente meg kell újítani. Kemény pénz, és teszt. Kevesen mennek át rajta, és még kevesebben fizetik ki. Ezt nyilván nem egy mezei cég végzi, aki megkenhető, hanem többfős pszichológiai bizottság.
Ezzel el is lehetetlenítik a harci kutyák tartását. Nincs is szükség rájuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.10.04 14:34

Éppen ideje, hogy történjék valami. A nagy szabadságban, lovak ls más haszonállatok halhatnak éhen vagy szomjan, kutyákat lehet kínozni stb.
Állatrendőrség nagyon jó ötlet, nem új de bevált!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.10.04 10:55

@Darquan:
Igen, nemhogy a ló túloldalára átkerülni, hanem gyakorlatilag az egész istálló tetejére ülni. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.10.04 10:52

@Sorathul: remek ötlet!
a nem rendszerbarát pároknak megemelt gyermekvállalási illetékkel! és egy meglepetésszerű ántsz vizsgálattal, hogy ha bármi állatot találnak a háztartásban, legyen az hangya, szúnyog, csiga, vakond, vagy akár fagyasztott hal a frigóban, azonnal bírság, pótlék, visszamenőleges hatállyal...!
párttagoknak (minimális) kedvezmény és előre bejelentett vizsgálat!
így kell ezt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.10.04 10:41

@flydomi:
Mert egy vicc.
Ennyi erővel a gyerekvállalást is lehetne hasonló feltételekhez kötni, nemde?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html