Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2019 tavaszán Magyarország 9 megyéjében, összesen 41 970 négyzetkilométernyi területen végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. A március 29. és április 14. közötti időszakban kisrepülőgépekről juttatják ki a vakcinát tartalmazó csalétkeket a kezelendő területekre, elkerülve a lakott, sűrűn beépített településrészeket. A költségekhez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít.

Immunizálásra kijelölt területek találhatók Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyékben. A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája, valamint az immunizálási kampánnyal kapcsolatos további tudnivalók megtekinthetők a Nébih honlapján.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A kutyák védőoltása kötelező, illetve ajánlott a szabadba kijáró macskák veszettség elleni oltása is. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyek magyarországi állománya mintegy 75 ezer egyedre becsülhető.

Az oltóanyag az ember számára kellemetlen szagú csalétek belsejében, alumínium-műanyag fóliában található. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétket, az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az érintett térségekben. A korlátozás a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig tart, pontos idejéről a járási hivataloknál lehet érdeklődni, illetve a települési önkormányzat - a helyben szokásos módon - tájékoztatja a lakosságot.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs programnak köszönhetően napjainkra elvétve fordul elő a betegség Magyarországon; utoljára 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A veszettségről további információk olvashatók a Nébih Veszettségmentesítési programjának honlapján.