Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Könnyen alakulnak ki konfliktusok a társasházakban, amelyek rendezhetőek a jogszabályok segítségével - derül ki a DAS Jogvédelmi Biztosító összefoglalójából, amely három gyakori esetet sorol fel.

Mi a helyzet az elővásárlási joggal?

A DAS szakemberei szerint gyakori tévhit, hogy a társasházban külön tulajdonú lakással rendelkezőknek a törvény erejénél fogva elővásárlási joguk van egy másik lakás eladása esetén.

Ez azonban nem így van. Feltehetően abból a félreértésből ered, hogy közös tulajdonban álló ingatlan esetén a tulajdonostársaknak valóban van elővásárlási joguk, és a társasházban vegyesen találhatók közös- és külön tulajdonú helyiségek. Minden társasházban van közös tulajdon, de nem minden közös tulajdonból lesz társasház. A társasházi lakásokra kizárólag akkor vonatkozik a tulajdonostársak elővásárlási joga, ha arról az alapító okiratban kifejezetten rendelkeztek. Ennek törvényi akadálya nincs, hiányában azonban nem beszélhetünk elővásárlási jogról.

Akármit meg lehet csinálni?

A társasházi törvény értelmében a szervezeti és működési szabályzat  (szmsz) határozza meg a külön tulajdonban álló lakás használatának, hasznosításának szabályait, mégpedig a lakóépület rendeltetésének megfelelően.

Ha az szmsz szerint lehetséges, akkor a tulaj például szépségszalont, boltot, irodát működtet a társasházi lakásban. Fontos, hogy a rövid távú kiadás (airbnb) sem minősül feltétlenül lakás célú hasznosításnak, így a szabályzat kitérhet erre is.

Mi a helyzet az állattartással?

Az egész napra magára hagyott kiskutya vagy éppen kis lakásban tartott négy-öt eb zavarhatja a többi lakót. nyugalmát.

A jogszabály erről azt mondja: a szükségtelen zavarástól tartózkodni kell. Nem véletlenül született olyan jogerős bírósági döntés, ami a társasházi lakók többségének adott igazat a negyven négyzetméteres lakásban nyolc kutyát tartó tulajdonossal szemben. Ahogyan a Kúria kifejtette: a városi körülményekhez hagyományosan nem tartozik hozzá nagyobb számú háziállat tartása.

A DAS szakértői szerint tehát egy-két háziállat még rendben van, de sokkal több állat már túlzás lehet a szomszédoknak.