A görcsös köhögéssel járó betegség általában néhány hét alatt gyógyul, de rendkívül kellemetlen élmény mind a kutya, mind a gazdája számára - éppen ezért kiemelten fontos, hogy a kutyapanziókban, kiállításon, kutyaiskolában vagy futtatókban megforduló kutyákat megfelelően immunizáljuk  - állítja Bollók Árpád állatorvos, az MSD Animal Health szakértője.

A természetes védettség, melyet a kutyakölykök születésükkor kaphatnak abban az esetben, ha vakcinázott volt az anya, hat- és tizenkéthetes kor között kezd el csökkenni: a kiskutyák kezdő oltásainak beadatását ebben az életkorban szükséges elkezdeni, a teljes védettséget nyújtó immunizálást pedig az állat élete végéig tartó emlékeztető oltásokkal érhetjük el - az egyéb fertőző betegségekkel szemben.

A kennelköhögés esetében a kevert kóroktana miatt a teljes védettséget nehéz elérni, de legalább nagymértékben csökkenthető a fertőződés lehetősége.

Ha a kutya sokat jár közösségbe, kutyaiskolába vagy futtatóba, érdemes a jogszabályi előíráshoz kötött veszettség, valamint a kombinált oltások mellett a kennelköhögés ellen is beoltatni. A háromhetes kor felett adható védőoltást érdemes évente megismételni - véli Bollók Árpád.

Képünk forrása: Shutterstock