Kutyája van? Figyeljen!

Kutyáknak szánt kullancsirtó és -riasztó nyakörvek tartósságát tesztelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Magyarországon engedélyezett termékek hatásosak a gyártók által vállalt időszak végéig - közölte a hivatal az MTI-vel.
Domokos László, 2017. július 7. péntek, 14:19
Fotó: MTI Fotó

A Nébih szakemberei 14, engedéllyel rendelkező mintán - 9 irtó és 5 riasztó hatású nyakörvön - végeztek tartóssági tesztet. Az ellenőrzés során figyelembe vették, hogy a gyártók terméktől függően más-más időtartamra vállalják a hatás hosszát, 38 naptól egészen 8 hónapig.

A hivatal megállapította, hogy egy termék kivételével a nyakörvek tartalmaztak hatóanyagot a vállalt hetek-hónapok elteltével is. Ugyanakkor az az egy riasztó hatású termék is - amelyben nem mutatták ki a levétel után hatóanyag jelenlétét - megfelelőnek tekinthető, hiszen a használat során nem volt élősködő a kutyában.

Az állattartók kizárólag engedéllyel rendelkező termékeket vásároljanak, tájékozódjanak a készítmények hatásáról, figyeljenek a csomagolásra, valamint legyenek óvatosak az internetről rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékekkel, mert azok komoly kockázatok jelentenek - javasolja a Nébih.

HOZZÁSZÓLÁSOK