Küzdenek a csalás ellen Budapesten

Leginkább a vám és áfabevételek vannak kitéve csalásnak az unión belül. Többek között ezek ellen a csalások ellen lép fel az OLAF, az unió csalásellenes hivatala, amely az idén Budapesten rendezte meg a csalásellenes koordinációs szolgálatok ülését.
F. Szabó Emese, 2009. szeptember 3. csütörtök, 13:00

Az unió pénzügyi védelmére kialakított csalásellenes hivatal, az OLAF az idén Magyarországon rendezi meg a Csalásellenes Koordinációs Szolgálatok (AFCOS) kerekasztal ülését. Az egyes tagállamok szolgálatainak - Magyarországon ezt az OLAF Koordinációs Iroda látja el - az a feladata, hogy a közösségben elkövetett csalásokat hatékonyan deríthesse fel és a kommunikáció a lehető leghatékonyabb legyen. Az unió bevételei közül a csalással leginkább fertőzött terület összességében a vám és az áfa - mondta Alessandro Butice, az OLAF szóvivője.

Persze nem csak ez a kettő számít. A szolgálatokra azért is szükség van, mert az uniós támogatások esetében is vannak visszaélések.

Magyarországon eddig 82 büntetőeljárás indult, ezek részben a Vám- és Pénzügyőrség nevéhez fűződnek - a VPOP keretén belül működik a koordinációs iroda. Eddig 43 vizsgálatot folytattak le, 27 esetben megszűnt az eljárás, a többi esetben pedig vádemelésre került sor - mondta lapunk kérdésére Nagy János altábornagy, a VPOP főigazgatója. Az estek felében magánszemélyek feljelentése indította a nyomozást, a többi esetben pedig valamilyen koordináló szerv jelezte a problémákat.

Vámügyekben 64 csalási esetet jelentettek Magyarországról tavaly összesen 5,8 millió euró értékben. Mindez persze nem azt jelenti, hogy mindösszesen ennyi vámcsalás történt tavaly. Ez csak azt a kört fedi le, amelyeket a szabályok szerint jelenteni kell az OLAF-nak. A keleti határon elcsípett csempészek például nem tartozik a közösségi szervezet ügyei közé.

HOZZÁSZÓLÁSOK