Kvótanépszavazás: ki hülyít kit?

A kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazással kapcsolatban a kormány is tudja, hogy valótlanságokat állít. A kérdés így az: a magyar kormány a választókat hülyíti a törvény ígéretével, vagy a bizottságot hülyíti azzal, hogy azt mondják, csak a választókat hülyítik.
Napi.hu, 2016. augusztus 26. péntek, 11:36
Fotó: Napi.hu

A 444.hu pénteki cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a népszavazás érvényes is lesz, és győznek a "nem" szavazatok, akkor se történhet jogi értelemben semmi.

Bár fideszes politikusok sorra állítják, hogy ha a népszavazáson a magyarok elutasítják a kötelező kvótát, akkor a parlament törvényt hoz majd arról, hogy ne legyen kötelező kvóta, és akkor nem is lesz.

Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára a Magyar Időknek például úgy nyilatkozott, hogy ha a nem szavazatok nyernének, akkor törvény rögzítené, hogy a migránsok betelepítésére csak akkor kerülhetne sor, ha az Országgyűlés ahhoz hozzájárul. Vagyis Brüsszel csak akkor küldhetne ide migránsokat, ha a magyar parlament is megszavazná. Völner szerint ez a jogszabály három évig érvényben lenne, így ez idő alatt szerinte "mi dönthetnénk el, hogy kikkel akarunk együtt  élni. Ez idő alatt senkit nem erőszakolhatna ránk, akit mi nem akarunk befogadni".

Gyulyás Gergely, a Fidesz alelnöke szintén a Magyar Időknek mondta, hogy az eredményes népszavazásból jogalkotási kötelezettség és kötöttség következik, ami azt jelenti, hogy a parlamentnek rögzítenie kell: a bevándorlók kényszer-betelepítése Magyarországon az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehetséges.

Csakhogy jelenleg egyetlen kvótakényszer van Magyarország számára, ami 1294 ember befogadását írja elő jövő év októberéig. Erre azonban a népszavazás nem vonatkozik - ezt maga az igazságügyi miniszter is elismerte. Újabb kötelező befogadásról pedig az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács dönthetne, amelyet viszont nem kötnek a tagállami népszavazások.

Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő még júliusban megkérdezte Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy az október 2-i népszavazás jogilag köti-e az EU-t, illetve az eredményből következhet-e az, hogy Magyarországnak nem kell teljesítenie bizonyos EU-s előírásokat.

Juncker augusztus 8-án küldött válaszának hivatalos magyar fordítása ezekre a kérdésekre így szól:

A jövőbeni európai parlamenti, tanácsi vagy bizottsági kezdeményezésekről vagy határozatokról valamely tagállamban tartott népszavazás eredménye mint olyan nem kötelező érvényű az uniós intézményekre nézve, és nem érintheti az adott tagállam uniós jog szerinti kötelezettségeit.

Vagyis mindkét kérdésére határozott nem a válasz. Tehát, ha a magyar Országgyűlés tényleg hoz egy olyan törvényt, amelyről a fideszes politikusok a kampányban beszélnek, akkor azzal egy EU-s jogalkotási feladatot utalna nemzeti hatáskörbe. Ebben az esetekben pedig az Európai Bizottság az EU bíróságához fordulhat, ahol elrendelhetik a törvény visszavonását, és ha ezt a magyar parlament nem teszi meg, akkor naponta emelkedő pénzbüntetést vethetnek ki Magyarországra.

Ezt pedig - nagyon úgy tűnik - a magyar kormány is tudja: egy, a 444.hu-nak nyilatkozó, a magyar kormányzati munkát ismerő forrás szerint Völner Pál igazságügyi államtitkár személyesen nyugtatta meg az Európai Bizottság egyik emberét, hogy amit a Magyar Időknek mondott, az a kampány politikai túlzása, nem kell teljesen komolyan venni.

Vagyis marad a kérdés: ki hülyít kit?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.08.27 08:14

@ablakzsiraf:
Neked van közöd Magyarországhoz, mint az amáskosárnak a rothadt almához!
ti vagytok a hírhedt nemzet és országvesztők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2016.08.27 06:13

@oskovulet:
Miért nem léptek ki?
Hajrá!
És akkor meg lehetne mutatni mit is tud a mélymagyar nép!
Mert amit most mutat a fideszcsürhe az szánalom!
Tele pofával szidják az EU-t közben az általuk adott alamizsnából épül-szépül a mészároslőrincek birdalma.
No meg a lenyúlt mnyp vagyonból ugye...

Enyhén szólva is aljas, gerinctelen férgek vezérestől szavazóstól!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.08.26 17:09

@lomb: DE HÜLYE VAGY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.08.26 14:15

@teuton: Úgy gondolom neked semmi közöd Magyarországhoz, már azon kívül hogy nap mint nap mocskolod, úgyhogy fogadd meg szépen saját felszólításodat. Itt nem vár senki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oskovulet, 2016.08.26 14:00

@teuton: "nepszavazas eredmenye 80% felett volt" Igen, valóban, ha jól emlékszem 44%-os részvétel mellett, tehát a szavazóképes lakosság 35,4%-a szavazta meg. A teljes lakosságra vetítve ez az arány még rosszabb.
Azért kellett belépni, mert ez volt a társadalmi elvárás, és a politikusok nem merték megmondani, hogy ha azokkal a feltételekkel belépünk amit kialkudtunk, akkor a mára megtapasztalt problémák (pl nem lesz orvos, nem lesz mérnök, nem lesz érdemi felzárkózás,) bele van kódolva a rendszerbe.
Aki ezt abban a felfokozott hangulatban benyögte volna (mint Csurka István) azt felhúzták volna a lámpavasra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html