Labilis a levegő - időjárási vészjelzés érkezett

Továbbra is az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb időre számíthatunk. Az ország nagy része felett vasárnap is labilis marad a levegő, így több helyen fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az OMSZ szombat délutánra riasztást, vasárnapra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország jelentős részére felhőszakadás miatt.
K. Kiss Gergely, 2018. június 2. szombat, 17:22
Fotó: Pixabay

Szombaton és vasárnap a sok napsütés mellett erőteljes lesz a nappali gomolyfelhő-képződés. Éjszakára átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadékhajlam, de néhol még előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, holnap helyenként meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 25 és 31 fok között valószínű - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Szombaton a Dunától keletre szórványosan, a Dunántúlon (annak is nagyobb valószínűséggel a déli felében ) helyenként valószínű zivatar. A riasztás összesen 11 megyére vonatkozik

Zivatarok környezetében az országban néhol felhőszakadás (lokálisan > 30 mm) és általában viharos (55-75 km/h, a kisebb kifutó szélsebességek északkeleten valószínűbbek) szél kialakulhat. Az ország délnyugati felében, és a középső területeken egy-egy zivatar környezetében 90 km/h feletti szélroham és jégeső (2 cm körüli vagy feletti átmérővel) is kialakulhat a ma délutáni, esti órákban. Az éjszakai órákban néhol előfordulhat zivatar.

Vasárnap felhőszakadás miatt figyelmeztető előrejelzés vonatkozik nyolc megyére. Elsősorban a Dunától keletre (nagyobb számban a Tiszántúlon), illetve a délnyugati, déli határhoz közeli területen valószínűek zivatarok. Nagyobb valószínűséggel a Tiszántúlon felhőszakadás (lokálisan > 30 mm) és általában zivatar környezetében viharos (60-90 km/h) széllökés kialakulhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK