Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ázsiai márványospoloska a Távol-Kelet trópusi, szubtrópusi területein honos rovar, nemzetközi szállítmányokkal, turisták bőröndjeibe bújva potyautasként érkezett Észak-Amerikába és Európába. Hazánkban Budapesten észlelték először 2013-ban, az azóta eltelt néhány évben viszont rettegett hírnévre tett szert főleg a városi lakosság körében.

Ez a poloska a tél elől fagytól védett zugokat keres, ráadásul úgy tűnik főleg emberi településeken, ezért az első hűvösebb őszi napok beköszöntével akár naponta több tucatnyi rovar próbál bejutni a lakásokba. Ha az ember agyoncsapja őket megpróbálja kitessékelni, védekezésként átható, bűzös váladékot bocsát ki.

A szerda, csütörtök folyamán érkezett, tartósnak ígérkező lehűlés következtében a behúzódás minden bizonnyal fokozódik - mondta Kóbor Péter biológust, a Magyar Természettudományi Múzeum Szipókás rovarok gyűjteményének kurátora a portálnak.

Ráadásul minden jel arra mutat, hogy egy vegetációs időszakban az ázsiai márványospoloskák két generációja is ki tud fejlődni Magyarországon. Az ázsiai márványospoloskák bázisként használják a városokat. Miközben országszerte egyre több helyen jelennek meg lehet, hogy télre behúzódnak a városokba, majd tavasszal innen rajzanak szét ismét táplálkozni és szaporodni.