Lakásépítési stratégiát sürget a szakma

Ahhoz, hogy Magyarország hozzájusson a következő uniós költségvetési időszakban a lakásszektorban felhasználható támogatáshoz, mielőbb el kell készíteni a lakásépítési és -felújítási stratégiát, ehhez pedig kormánybiztos kinevezése szükséges - vélték a Magyar Téglás Szövetség, valamint a Társaság a Lakásépítésért Egyesület által csütörtökön Budapesten rendezett konferencia résztvevői.
MTI-Eco, 2012. szeptember 13. csütörtök, 17:02
Fotó: Napi.hu

A rendezvényen felszólalók rövid távon a bérlakásépítésben látják a kiutat, erre azonban csak a munkaerő mobilitásába és a gazdaságfejlesztésbe "csomagolva" lehet támogatást szerezni az uniótól. Hosszabb távon is munkát ad viszont az építőiparnak az energiahatékony felújítás, amely az EU egyik fő célkitűzése - emelték ki a felszólalók.

Gerőházi Éva, a Városkutatás Kft. munkatársa kifejtette, hogy az EU célokat támogat, ezért hiányzik a rendszeréből a közvetlen lakástámogatás. Kezdetben a szociális rehabilitáció keretében integrált korszerűsítésre lehetett támogatást szerezni, de egy tagországnak sem sikerült ilyen jogcímen jelentősebb pénzhez jutni. A 2009-ben megnyílt energiahatékony felújítás keret viszont nagyobb összegű, és perspektivikus - tette hozzá a kutató.

Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban az uniós direkt támogatás csökken, és a kedvezményes kamatozású hitel lép a helyébe.

Több hozzászóló firtatta a lakásépítés és -felújítás forrását. A legjobb megoldásnak azt találták, hogy az eladott szén-dioxid-kvóta ellenértéke, a kedvezményes kamatozású hitel - amelyet az Európai Beruházási Bank folyósít -, illetve a vissza nem térítendő állami támogatás lenne a forrás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bertalaszlo, 2012.09.17 11:51

@Blama: nem elsősorban az építést, hanem inkább a felújítást kellene finanszírozni és segíteni.

Ebben tökéletesen egyetértek, lakás van elég a felújításokat kellene támogatni,fűtés korszerűsítés , nyílászárok cseréjét , lakások szigetelését energia takarékos rendszerek bevezetése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.09.17 11:06

Mintha egy interjúban hallottam volna, hogy sokezer lakás áll üresen ma nálunk, újak is.

nem elsősorban az építést, hanem inkább a felújítást kellene finanszírozni és segíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2012.09.17 10:33

Vajon mennyi lehetett az eladott szén-dioxid-kvóta értéke ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html