Lakáslízingeseken nem segítene az állam

A kormányzat a végtörlesztési konstrukcióval az otthonok elvesztésének kockázatát kívánja minimalizálni és nem az otthonteremtést elősegíteni.
Domokos László, 2011. október 28. péntek, 14:08
Fotó: Napi.hu

Azon adósoknak biztosít segítséget e jogszabállyal, akik a kölcsönt a tulajdonukban lévő lakóingatlanra vették fel - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésre adott válaszában. A honatya arra kérdezett rá, hogy ki akarják-e terjeszteni a végtörlesztés lehetőségét a lakáslízing-szerződéssel rendelkezőkre is.

Matolcsy álláspontját meg is magyarázta. Eszerint a pénzügyi lízing a jelzáloghiteltől eltérő pénzügyi konstrukció, amelyre általában eltérő pénzügyi szabályok vonatkoznak. Az ingatlan tulajdona a lízingbeadónál marad, a lízingbevevő csak az ingatlan használati jogát szerzi meg egy bérlethez hasonlóan. A szerződésben kikötött időtartam lejártával a lízingdíj teljes tőketörlesztő és kamattörlesztő részének, valamint a szerződésben kikötött maradványérték megfizetése esetén a lízingbevevő vagy az általa kijelölt harmadik személy tulajdonjogot szerezhet. Ha azonban a lízingbevevő nem él e jogával, a lízing tárgya visszakerül a lízingbeadó birtokába és könyveibe.

A miniszter azt is szükségesnek tartotta jelezni, hogy a sajátosságok okán a pénzügyi lízingre nem terjedt ki a deviza alapú hitelezés 2010 júliusától történő korlátozása, mint ahogy a deviza alapú lízingre azon - a körültekintő hitelezésről szóló kormányrendelet - szabály sem vonatkozik, hogy olyan természetes személynek nyújtható, akinek a kérelem benyújtásakor a hitel devizanemében fennálló, dokumentálható rendszeres havi bruttó jövedelme meghaladja a szerződés aláírásának időpontjában érvényes minimálbér összegének tizenötszörösét.

HOZZÁSZÓLÁSOK