Lakástámogatást kapnak az önkormányzatok

Ha egy önkormányzat közigazgatási területén 2011. január 1. és 2013. december 31. között legalább 100 új munkahely létesül, akkor az önkormányzat jogot szerez arra, hogy állami támogatást igényeljen költségelvű bérlakásokra - az ezzel foglalkozó kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
MTI-Eco, 2011. május 3. kedd, 19:02
Fotó:

A lakásfinanszírozási kormányrendelet 2001 januárjában végrehajtott módosítása részletezi a támogatás feltételeit. A bérlakás lehet új építésű vagy használt, sőt nem lakás célú helyiség is átalakítható lakássá. Közös előírás, hogy a mellékletben megszabott négyzetméterárat nem lépheti túl a fajlagos építési - vásárlási - költség.

Támogatásként a beruházási költség - vételár - 60 százaléka jár. Amennyiben saját telekre épít az önkormányzat, akkor a telek ára automatikusan 20 százalékos arányt képvisel a beruházásban.

A létrejött önkormányzati bérlakás bére csak költségalapú lehet, de ennek tartalmát nem definiálja a rendelet.

A másik módosítás értelmében a település népességmegtartó képességének növelése céljából adhat az állam támogatást az önkormányzatnak használt lakások vásárlására. Feltétel, hogy ez év első napján a bejelentett lakosok száma ne legyen több 2.000-nél.

Településenként legfeljebb 4 bérlakás vásárlása támogatható úgy, hogy a támogatás nem lehet több a vételár 80 százalékánál, illetve 5 millió forintnál. Az ilyen lakások szociális vagy költségelvű bérlakások lehetnek.

A rendelet módosítja a mozgáskorlátozott személyek támogatását. A támogatás összege nem változik, tehát új lakás építésekor 250 ezer, míg meglévő lakás akadálymentesítésekor 150 ezer forint támogatás jár. Eddig a jogosultságot a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) igazolta, amit a bank nem vitathatott. A csütörtöktől beadott kérelmeknél a banknak be kell kérnie a MEOSZ álláspontját, amely azonban nem köti a támogatás odaítélésekor.

HOZZÁSZÓLÁSOK