A lakásfinanszírozási kormányrendelet 2001 januárjában végrehajtott módosítása részletezi a támogatás feltételeit. A bérlakás lehet új építésű vagy használt, sőt nem lakás célú helyiség is átalakítható lakássá. Közös előírás, hogy a mellékletben megszabott négyzetméterárat nem lépheti túl a fajlagos építési - vásárlási - költség.

Támogatásként a beruházási költség - vételár - 60 százaléka jár. Amennyiben saját telekre épít az önkormányzat, akkor a telek ára automatikusan 20 százalékos arányt képvisel a beruházásban.

A létrejött önkormányzati bérlakás bére csak költségalapú lehet, de ennek tartalmát nem definiálja a rendelet.

A másik módosítás értelmében a település népességmegtartó képességének növelése céljából adhat az állam támogatást az önkormányzatnak használt lakások vásárlására. Feltétel, hogy ez év első napján a bejelentett lakosok száma ne legyen több 2.000-nél.

Településenként legfeljebb 4 bérlakás vásárlása támogatható úgy, hogy a támogatás nem lehet több a vételár 80 százalékánál, illetve 5 millió forintnál. Az ilyen lakások szociális vagy költségelvű bérlakások lehetnek.

A rendelet módosítja a mozgáskorlátozott személyek támogatását. A támogatás összege nem változik, tehát új lakás építésekor 250 ezer, míg meglévő lakás akadálymentesítésekor 150 ezer forint támogatás jár. Eddig a jogosultságot a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) igazolta, amit a bank nem vitathatott. A csütörtöktől beadott kérelmeknél a banknak be kell kérnie a MEOSZ álláspontját, amely azonban nem köti a támogatás odaítélésekor.