Húsz százalékot nőtt a lakossági hitelpiac

Mintha nem lett volna tíz éve gazdasági válság, úgy ugranak a magyarok a fogyasztási kölcsönökre. De felpörgött a lakáshitelezés is.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 1. csütörtök, 08:07
Fotó: Getty Images

A 2008-as válság kirobbanása előtti utolsó hónapokban vett fel csak a lakosság ennyire sok fogyasztási célú hitelt mint az elmúlt időszakban. A Világgazdaság cikke szerint mintegy húsz százalékkal bővült az első fél évben a lakossági hitelpiac, miközben a fogyasztási kölcsönök húzták a növekedést, így összesen már közel 850 milliárd forintnyi ilyen terméket törlesztettek a háztartások.

Az MNB adatai alapján azt írják, hogy a 19,5 százalékos csökkenő lendületű, de erős növekedés alapján fogyasztási hitelből csaknem 400 milliárd forintnyit vett fel a lakosság az első hat hónapban, 27,4 százalékkal többet, mint egy éve. (Ebbe nem tartoznak bele a folyószámla-hitelek - a szerk.)

A fogyasztási hiteleken belül a személyi kölcsönöket viszik a legjobb: több mint 277 milliárd forintnyi kihelyezés volt hat hónap alatt, ami 29,3 százalékos év/év alapú növekedést jelent. Az áruvásárlási és hasonló hitelek piaca is nőni tudott: majd' 69 százalékos az éves bővülés, ami 54,3 milliárd forintos új állományt jelent. A szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca stagnál, a 33,5 milliárd forintos új kihelyezés alig haladta meg az egy évvel korábbit - írja a lap.

A lakáshitelállományban 453,3 milliárd forintnyi új szerződést regisztráltak az első fél évben. Itt még növekedés is jöhet, ha megvalósul az elemzők által jósolt kamatcsökkenés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.08.01 08:30

A sok dzsentri hitelidióta nem tanul semmiből. Persze ezt is vigyorogva nézik orbánék ugyanúgy mint amikor bevezették a deviza hitelezést 2001ben. Most is ezer lehetőséget teremtenek hogy minél jobban minél eszementebb dolgokra vegyék fel a hiteleket. Persze a sok birka majd egyszer rádöbben hogy sok sok minden nem ajándék volt hanem majd azt vissza is kell fizetni ha eljön az igazság pillanata :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html