Bár a részletek még nem ismertek, valószínűleg az autóipar volt meghatározó a termelés növekedésében az év utolsó hónapjában is. A járműgyártáson kívül az ehhez kapcsolódó beszállító ágak termelése (gumi- és műanyaggyártás) is jelentős mértékben emelkedhetett - kommentálta a friss adatokat Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője.
tavaly robosztus növekedés volt az iparban, ugyanis éves átlagban 7,5 százalékkal nőtt a kibocsátás. Idén az autóipar jelentős szerepe várhatóan megmarad és a bővülés tovább folytatódik a járműgyártás és így az ipar egészében. A lassulást részben a tavalyi magas bázis okozza. A szektorban azonban nem várható nagyobb horderejű beruházás, kapacitásbővítés, ami további lendületet adna a termelésnek. Az elemzők szerint idén 4 százalék körüli lehet a növekedés.

A friss adatok összességében megerősítik azon várakozásunkat, hogy a GDP növekedése újra gyorsulhatott a tavalyi negyedik negyedévben - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A tavalyi 7,5 százalék után idén 5,5 százalékra lassulhat a termelés növekedése, mivel a hazai autógyárak (a Suzuki kivételével) elérték a teljes kapacitásukat, azonban több ágazatban még a kapacitások további felfutására lehet számítani.

Az ipari termelés kedvező kilátásait az ipari bizalmi indexek is alátámasztják, a beszerzési menedzserindex (bmi) a decemberi átmeneti visszaesést követően szintén a növekedés folytatását jelzi. A kínai és feltörekvő gazdaságok lassulásának hatásait a viszonylag kedvező európai és hazai kilátások ellensúlyozhatják, biztató, hogy az európai autóeladások januárban továbbra is dinamikus növekedést mutatnak - fogalmazott Suppan.