Tavaly decemberben 7,1 százalékkal bővül az ipari termelés év/év alapon, miközben havi alapon 1,7 százalék csökkenés történt. Az adat olyan szempontból meglepő, hogy az év utolsó hónapjára az átmeneti gyárleállások jellemzőek - kommentálta az adatokat Barczel Vivien, az Erste Bank Zrt. elemzője. Véleménye szerint érdemes a munkanaphatással tisztított mutatót is figyelembe venni, ami 4,6 százalékos növekedést mutat.

Miközben 2014 elejére nagyobb mértékű, jó néhány hónapban kétszámjegyű bővülés volt jellemző, addig év vége felé már lassulást lehetett látni. Érdemes a januári és februári adatokat megvárni, így teljesebb képet kaphatunk arról, hogy ténylegesen mennyire lett visszafogottabb az ipari termelés.

A decemberi kedvező adat mögött elsősorban továbbra is az autóipar állhat. Másodsorban az élelmiszeriparban látott ingadozások is valamelyest befolyásolták az ipar teljesítményét. Mióta elindult az Oroszországba irányuló mezőgazdasági termékekre vonatkozó exporttilalom, veszített a lendületéből az élelmiszeripar - fogalmazott Barczel.

Az ipari struktúra átalakult, az autógyártás egyre nagyobb súlyt képvisel, szezonalitása eltér az ipar többi ágtól, bizonytalan, hogy melyik évben mekkora a decemberi autógyári leállás - véli Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. Értékelése szerint az ipari konjunktúra ugyan lanyhult, de továbbra is jó szinten teljesít az ágazat, a különböző bizalmi indexek bár némileg csökkentek, de még mindig közel vannak a történelmi csúcsokhoz, ami azt jelzi, optimisták a vállalati vezetők, a rendelésállomány is szépen bővül.

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője kommentje szerint az elmúlt mintegy fél évben a munkanaphatással kiigazított adatok szerint nem tudott igazán kimozdulni az ipar dinamikája a 3-5 százalékos tartományból, igaz, a december általában a nagyobb leállások hónapja, ami torzíthatta az adatot, így a február 12-én esedékes részletes adatok akár jelentősebben is árnyalhatják majd az összképet. A tavalyihoz hasonló 10 százalék feletti ipari termelési növekedési ütem ugyan nem várható, de a rendelési állományok kedvezőek voltak, így idén 5-6 százalékos bővülésre számít az elemző.

Az ipari termelés szintjét nézve a 2014 első féléves megugrást a következő két negyedévben már egyaránt csökkenés követte, és ez a dinamika lefelé mutató kockázatot rejt. Ráadásul a legnagyobb súllyal rendelkező öt ipari ágazat közül az utóbbi 3-4 évben csak az autógyártás mutatott egyértelmű növekedési tendenciát. Ezzel szemben a megrendelések volumene novemberig határozott emelkedő trendet mutatott, és nem utalt fordulatra. Ráadásul a jövő évben a külső kereslet gyorsulása várható, mivel az eurózóna és a világazdaság is élénkül az olajárak csökkenésének és az ECB lazító monetáris politikájának köszönhetően - véli Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője.

A prognoszta szerint a kilátások nem változtak érdemben, így továbbra is az ipari termelés növekedési ütemének fokozatos mérséklődésére számít a következő negyedévekben, miután az új járműgyártó kapacitások beindulásából fakadó bázishatás elenyészik. A bruttó ipari termelés növekedése 2015-ben 2,5-3,0 százalék között lesz, míg az ipar hozzáadott értékének növekedése idén 1,5 százalék körül várható.