A friss adatok szerint a belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal nőttek.

Ezen belül a kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipar árai - a kőolaj világpiaci árváltozásának hatására - 6,7, a közel egyharmad súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 0,4%-kal meghaladták az egy évvel korábbit. Az ipar exportértékesítési árai 1,7 százalékkal nőttek az előző év májusához képest.

Az utóbbi egy évben az ipar belföldi értékesítési árai 4,8 százalékkal nőttek. Belföldön az árak az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban - a kőolaj kitermelésében és feldolgozásában történt világpiaci árnövekedés miatt - 4,8, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,5 százalékkal emelkedtek.

Az ipari exportértékesítés árai 1,7 százalékkal nőttek. Ezen belül a feldolgozóipari árak 1,7, az energiaipar árai 1,3 százalékkal emelkedtek.

Így 2017. január-májusban a 2016. január-májusihoz képest a belföldi értékesítés árai 5,9, az exportértékesítéséi 2,4 százalékkal nőttek, az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal magasabbak voltak.