A feldolgozatlan élelmiszerek (zöldségek és gyümölcsök) drágulása egyelőre még nem gyűrűzött be a feldolgozott élelmiszerek árába, így e termékcsoportnak a drágulására lehet számítani az őszi, illetve téli hónapokban - véli Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője. Nem várnak újra deflációt idén Magyarországon, hiszen az év hátralévő részében fokozatosan gyorsulhat az infláció és decemberre az év/év ütem elérheti a 2 százalékot is, míg a 2014-es átlag 0,2 százalék lehet.

Szeptember végén teszi közzé az MNB új inflációs jelentését, amelyből kiderül a jegybank új inflációs és GDP prognózisát. Mindkét mutatóra vonatkozó előrejelzését várhatóan csökkenti a jegybank. A monetáris tanács pedig hangsúlyozni fogja, hogy nem kíván változtatni a jelenlegi álláspontján, hiszen "az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével". Így az alapkamat 1,35 százalékon való tartását várjuk - fogalmaztak az elemzők.

Augusztusban a maginfláció 1,3 százalékról 1,2 százalékra mérséklődött, ami továbbra is az árnyomás hiányára utal - kommentálta a TakarékBank Zrt. elemzői .

A következő hónapban még 0 százalék közelében maradhat az infláció a tavalyinál lényegesen alacsonyabb üzemanyagárak miatt, majd bázishatások miatt októberben 1, decemberben 2 százalék közelébe emelkedhet az árak növekedési üteme, így az idén 0,2 százalék lehet az éves átlag, jövőre pedig 2,4 százalék. A sertéshús áfájának csökkentése minimális lefelé mutató kockázatot jelent. Mivel az infláció középtávon továbbra sem éri el a 3 százalékot (2016 decemberében 2,7 százalék lehet), az MNB tartósan alacsonyan tarthatja az alapkamatot, legkorábban jövő ősszel lehet kisebb kamatemelés - szól a prognózis.

A vártnál alacsonyabb inflációs eredményben főszerepe van annak, hogy az üzemanyagok ára 11,9, a háztartási energia ára pedig közel 3 százalékkal csökkent éves összevetésben. Az üzemanyagok havi összevetésben is lefelé terelték az inflációt, mivel júliushoz képest 5,5 százalékkal lettek olcsóbbak - kommentálta a friss inflációs adatot Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

A szakember szerint decemberre várhatóan 2,5-3 százalék körüli szintre gyorsulhat az év/év alapon mért infláció elsősorban azért, mert a múlt évben a hatósági árak csökkenése (rezsicsökkentés) negatív irányba terelte az árindexet, idén azonban ezzel a hatással már nem lehet számolni. Emellett a belső kereslet élénkülése az inflációt felfelé húzza a következő hónapokban. A volatilis energia-, hatósági és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció kicsit az 1 százalék feletti szinten van hónapok óta, tehát egyelőre nem látszik gyorsulás.

NGM: minden rendben

A mérsékelt inflációs környezet a gazdaság minden szereplőjének, így a bérből és nyugdíjból élőknek, valamint a vállalkozásoknak is kedvező - állapította meg a nemzetgazdasági tárca, amely azonban állam szempontjairól (például az elmaradó adóbevételekről) nem beszélt.

Az NGM szerint 2015 egészében a legutóbbi konvergenciaprogramban közölt 0 százalék körül alakulhat az infláció, az eddigi adatok megfelelnek a tárca várakozásainak.