A lakhatási támogatás 2012. október 1-jei bevezetése óta december közepi (49. heti) adatok alapján eddig több mint 6706-an érdeklődtek a támogatásról a munkaügyi kirendeltségeken, közülük 380-an adtak be kérelmet, ebből a fiatalok száma 176 volt. A 49. hétig a pályakezdők közül támogató döntés 67 esetben született. A munkavégzés helye a fővárosra, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyékre koncentrálódik - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő kérdésre adott írásos válaszából.

Nemcsak fiatalok kaphatják

Azok kaphatnak lakhatási támogatást - életkortól függetlenül -, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, azonban a pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél ezt a feltételt nem vizsgálják. A támogatás maximum 18 hónapra adható, ha a lakóhely és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, illetve akkor is, ha a távolság ennél kevesebb, de a tömegközlekedéssel történő utazás ideje naponta a 6 órát meghaladja. A támogatás összege fix, amely hat havonta változik: az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható, számlával igazolva. Amennyiben a család együtt költözik, és többen is jogosultak a támogatásra, akkor magasabb az összeg. A döntést a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltség hozza meg mérlegelés után. Támogatás akkor is kérhető, ha nem a munkavégzés szerinti településen, hanem annak vonzáskörzetében sikerül csak albérletet találni.

Sok más program is fut

A jobbikos képviselő kimondottan a fiatal álláskeresők helyzetére kérdezett rá, ezért Matolcsy hosszan részletezte a kormányzati programokat. Eszerint a lakhatási támogatáson kívül a pályakezdő fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítására, a szükséges munkatapasztalat megszerzésének biztosítására is kiemelt figyelmet fordít a kabinet. Jövő januártól a munkahelyvédelmi akcióterv keretében minden 25 év alatti munkavállaló bruttó bére után - 100 ezer forint bérig - kedvezményt kap a munkáltató, ez várhatóan 200 ezer fiatal esetében hat majd. A pályakezdő fiatalok elhelyezkedését az Első munkahely garancia program is támogatja idén szeptembertől december 31-ig. Aki regisztrált pályakezdő álláskeresőt foglalkoztat teljes vagy részmunkaidőben, a bér és a szociális hozzájárulási adó összegét kaphatja a minimálbér kétszereséig . A program iránti élénk érdekl ődés miatt a Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi keretét több mint 600 millió forinttal növelték, igy 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a támogatás tizenharmadik hetében országosan 7 142 pályakezdőnek biztosítottak munkalehetőséget.

A hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának elősegítését célzó bértámogatás, bérköltség támogatás nyújtásával 14,5 ezer pályakezdőnek jutott munkalehetőség. A 18-35 év közötti fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő , 2012 júniusában megjelent konstrukcióval egyrészt a vállalkozói tudás, vállalkozói készségek megszerzését, fejlesztését támogatják, másrészt a vállalkozás elindításához szükséges tőkét biztosítják a fiatal vállalkozó számára vissza nem térítendő tőketámogatás formájában csaknem 7 milliárd forint keretösszeggel.

A tervek között szerepel a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítását szolgáló civil foglalkoztatási programok támogatása is (TÁMOP 1.4.1.) . A program célja civil szervezetek foglalkoztatási programjainak támogatása, amelyek elsősorban a hátrányos helyzetű pályakezdők tartós munkaerő-piaci beilleszkedését szolgálják (itt a forrás 5 milliárd forint).

Még idén elindul a középfokú szakképesítéssel rendelkező fiatalok gyakomokként való foglalkoztatásához támogatást nyújtó pályázat. A programban a tanulószerződés keretében tanult fiatalok munkatapasztalatot szerezhetnek tanult szakmájukban. A pályázat a gyakomokok béréhez, valamint az őket támogató munkahelyi mentor bérpótlékához nyújt támogatást. A program kerete 8,5 milliárd forint.