Lassan nőhetnek a kamatok, de a forint nem erősödik

Az MNB monetáris tanácsának hétfői, nem kamatdöntő ülése után a külföldi elemzők már a kamatemelés idejét latolgatják.
NAPI, 2010. július 5. hétfő, 16:35
Fotó:

Az MTI-nek nyilatkozó külföldi elemzők szerint a növekvő inflációs kockázatok a jelenleg 5,25 százalékos irányadó ráta növelésére késztethetik az MNB-t; a monetáris tanács következő ülésén valószínűbbnek tűnik egy kamatemelés, mint egy kamatcsökkentés - írta az MTI-Eco.

A Morgan Stanley (MS) szakértői szerint a forintgyengülés magasabb szintre beálló inflációs pályát eredményezhet 2011-12-ben. Bár az MS-nél csak 2011 közepétől várnak kamatemelést a magyar jegybanktól, az elemzők szerint érdemi forinterősödés nem várható, s a kockázati környezetre tekintettel a további kamatcsökkentés kizárható.

A Morgan Stanley szerint további üzemanyag-drágulás is várható; 2011-ben forintértéken 5 százalékos nyersolajár-emelkedéssel kalkulálnak Londonban, ami tovább növelheti az inflációs kockázatokat. Az MS szerint már csak ezért is érdemes volna újraszámolni az MNB legutóbbi, 265 forintos és 1,34 dolláros euróval kalkulált hosszú távú inflációs előrejelzését, amely mostanra elavulttá vált.

A JP Morgan szakértői szerint is véget ért a kamatcsökkentési ciklus Magyarországon; a bankház elemzői 2011 elején számítanak először kamatemelésre. A JP Morgannél jövő év szeptemberében már 5,5 százalékos, 2011 végén pedig 5,75 százalékos alapkamatot prognosztizálnak.

A JP Morgan elemzőinek véleménye szerint azonban rövid távon, további forintgyengülés esetén az MNB inkább a devizapiaci beavatkozást venné fontolóra, nem utolsósorban azért, mert a magyar devizatartalékok 2008 ősze óta megkétszereződtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK