Lassít a magyar lokomotív

A Quaestor Értékpapír Zrt. idénre 2,6, 2015-re pedig 2,4 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon, valamint azt, hogy az államháztartási hiány 2014-ben 2,9, míg jövőre 3 százalék lesz - mondta Háda Bálint, a társaság vezető elemzője.
Napi.hu, 2014. szeptember 19. péntek, 17:11
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A szakember 2014-ben 0,6 százalékos inflációval számol, 2015-ben pedig már a fogyasztói árak 2,5 százalékos emelkedését várja. A jegybanki alapkamat a társaság szerint idén 2,10 százalékon marad, míg jövőre 4 százalékra emelkedhet.

A skót függetlenedési népszavazás eredményével kapcsolatban Háda elmondta: függetlenedés esetén Skócia és Nagy-Britannia osztozkodhatott volna például a nyersanyagkincsen, Skóciának pedig a magas államadósság miatt nem lett volna esélye az Európai Unióba való felvételre. Skócia azonban a maradás mellett döntött, és a szavazás után az angol font is visszaerősödhet a népszavazás miatti gyengülés után. Kérdés, hogy Nagy-Britannia a Skóciának beígért könnyítések közül melyeket fogja valóban végrehajtani.

Visszafogottabb lehet a magyar gazdasági növekedés a harmadik negyedévben, miután a második negyedévben 8 éve nem látott ütemben (évi 3,9 százalékkal) nőtt a magyar gazdaság. Az év második felében számítani lehet némi gazdasági lassulásra, hiszen a tavalyi év bázisa eleve magasabb, az időjárás bizonytalan, az önkormányzati választások után vélhetően valamelyest csökkennek az állami beruházások, ráadásul a járműgyártásban csúcson van a kapacitáskihasználtság, így e téren várható némi korrekció - mondta Háda. Ehhez jön még az orosz szankciók nehezen megbecsülhető hatása, ami az ipari megrendeléseket csökkentheti. A devizahiteles mentőcsomag ugyan pozitív hatással lehet a háztartások jövedelmi helyzetére, de ez csak később jelentkezik. A közfoglalkoztatás nyomán ugyan nő a foglalkoztatottság, a munkanélküliségi ráta ennek ellenére historikusan még mindig magas szinten (7,9 százalékon) áll.

A vezető elemző várakozásai szerint az infláció az év további részében is tartósan alacsony szinten maradhat. A gyenge forint eddig érdemben nem éreztette hatását a fogyasztói árindexben, ugyanis a kereskedők többsége nem mert árat emelni, de a jövedelmezőség miatt kényszerhelyzetbe kerülhetnek.

Mivel az MNB tartósan laza jegybanki politikát szeretne folytatni, és a geopolitikai konfliktusok továbbra is sok bizonytalanságot generálnak a pénz- és tőkepiacokon, nagyobb esélye van annak, hogy a forint tovább gyengül, különösen a dollárral szemben. A Quaestor rövid távon ugyanakkor a forint erősödésére számít, ami elsősorban a hangulati javulásnak - skót népszavazás, ukrán helyzet várható nyugvópontra kerülése - köszönhető. Az euró-forint árfolyam hosszú távú pályája nem változott: ha a folyamatok a világban és Magyarországon érdemben nem változnak, akkor 2015. harmadik negyedévére 315-317-es szintre gyengülhet a forint, és onnan már nem várható további erősödés, mert ezzel a gyengülési trend újabb sávjába kerülhet az árfolyam.

A magyar adósságpálya alakulása továbbra is bizonytalan, melynél a gyengébb forintárfolyam komoly kockázati tényező marad. Aggodalomra ad okot, hogy az idei második negyedévben újabb csúcsot döntött, 84,4 százalékról 85,1 százalékra emelkedett az adósságráta. A várható mérséklődéssel sem biztos, hogy a 80 százalékos szint alá tud kerülni idén az adósságmutató. A Quaestor idénre 82, jövőre 79 százalékos államadóssággal számol - modta a vezető elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.20 09:32

@tever kneif: Az Elemzés Elemzése elemzésre szorul.

Az Elemzése hibás.

Így állunk az Ön elemzésével...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.20 09:27

A Quaestor rövid távon ugyanakkor a forint erősödésére számít, ami elsősorban a hangulati javulásnak - skót népszavazás, ukrán helyzet várható nyugvópontra kerülése - köszönhető

Mi is befolyasolja a Forintot ?

- elsősorban a hangulati javulás. Itt valoszinü az idöjaras jatszik nagy szerepet !

- a skót népszavazás

- ukrán helyzet

- gondolom a nagy sietsegben kimaradt a török Lira

Legböl kapott elemzes.

- 2015. harmadik negyedévére 315-317-es szintre gyengülhet a forint, és onnan már nem várható további erősödés, mert ezzel a gyengülési trend újabb sávjába kerülhet az árfolyam.

Ez a megallapitas a CHART tehnikai elemzesen alapulo felteves. Hosszu tavra nem alkalmas, a Forint eppen most tört at egy savot: EUR/HUF 311.5 es a Forint erösödött !

Tehat megallapithatjuk, hogy ez az elemzes a mindenkori magyar gazdasagi, penzügyi, allamhaztartasi eredmenyeket, mint külsö befolyasolasi tenyezöt figyelmen kivül hagyja.

Szoval igy allunk az elemzesekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.19 18:24

...haha ..,ezek is ugatják a szakmájukat ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.09.19 17:55

tehát akkor ha újra tartják a 3%-os hiány, újabb megszorítások jönnek az eddigiek mellé.

Lehet találgatni milyen adócsökkentés lesz.

Csökkentik az ÁFÁ-t 27-ről 28%-ra?
Esetleg a benzin ára fog csökkenni 420-ról 500 forintra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html