Lassú frankgyengülést jósol a szakértő

Az euró ugyan nem gyengült számottevően a forinttal szemben, de a dollár sokkal olcsóbbá vált a devizapiacon - mondta el a Napinak Kolba Miklós az ING devizapiaci üzletágának vezetője.
Kővári Dániel, 2010. szeptember 22. szerda, 09:40
Fotó:

Az euró kereskedelem nem volt jelentős a forint piacán reggel, inkább a dollártranzakciók dominálják a piacot - mondta el Kolba. Egy euróért 278,9 forintot fizettek a reggeli órákban, amely kis erősödésnek tekinthető.

Sokkal jobban mozgott a dollár, köszönhetően a tegnap esti Fed kamatdöntésnek. A döntés egyértelmű: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem kíván kamatot emelni a közel jövőben - erre Kolba szerint jövő év közepén számíthatunk. Ez a hír az EUR/USD kurzust sokáig az 1,3-as szint felett tarthatja, egy euró 1,3306 dollárt ért szerda reggel.

A dollár a tegnapi 213 forint felett zárása után 4 forintot gyengült, így fél 10-kor 209,6 forintot fizettek egy amerikai dollárért a devizapiacon.

A dollár nem csak a magyar forintra van jó hatással, hanem a régiós valutákat - a cseh koronát és a lengyel zlotyt - is felfelé lökte. Kolba Miklós szerint a dollár pozíciók zárása és az itthoni hírek alakulása határozhatja meg a dollár piacát a következő napokban.

A svájci frank árfolyama is gyengült a forinttal szemben, 210,8 forintot ér egy egységnyi svájci fizetőeszköz. Az ING devizapiaci szakértője további lassú frankgyengülésre számít, amely addig maradhat meg, amíg a dollár veszít értékéből - ez a folyamat pedig tovább erősítheti a régiós devizákat.

HOZZÁSZÓLÁSOK