A beruházások és az építőipari projektek száma azonban újra emelkedni kezd, így a GDP növekedése is erőre kap majd, és 2012-ben, 2013-ban már 4,5-5 százalék körüli növekedés várható Magyarországon az Ernst & Young szakértői szerint.

Az Eurózóna Előrejelzés című tanulmány hangsúlyozza, hogy az euróövezetben az idei második negyedévben a válság óta nem látott csúcspontra ért a gazdasági növekedés, az eredmények azonban nem lesznek tartósak. Az idei év egészében 1,5 százalékkal, 2011-ben 1,4 százalékkal bővülhet a jövőre 17 tagúvá bővülő övezet összesített GDP-je.

A tervezett kormányzati megszorítások 1 százalékkal vethetik vissza az euróövezeti GDP-t jövőre, és várhatóan a nyersanyagok drágulásából fakadóan növekvő infláció is sújtja majd a térséget. Ráadásul nem szűnik a pénzügyi szektor stabilitásával kapcsolatos bizonytalanság, a bankok nehezebben jutnak forráshoz, ami visszavetheti a hitelezést.

A vállalatok ebben a környezetben óvatosak lesznek, halogatják majd a beruházásokat, a létszámbővítést, és a lakossági magatartást is a visszafogottság jellemezheti majd. A munkanélküliség így tovább növekszik majd, 2011-ben tetőzik, amikor várhatóan 16,3 millióan lesznek állás nélkül az euróövezetben.