Lassul a magyar gazdaság - Businesseurope

Magyarországon az idei 3 százalékos GDP növekedés után 2015-ben csak 2 százalékos emelkedést prognosztizált a Businesseurope legfrissebb előrejelzése; az EU számos tagországában ugyanakkor javulnak a növekedési kilátások jövőre.
Napi.hu, 2014. november 5. szerda, 16:45

A 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő, brüsszeli székhelyű Businesseurope szerdán tette közzé az európai gazdaságról készült átfogó elemzését - adta hírül a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Businesseurope hazai tagszervezete.

A jelentés szerint Magyarországon az infláció az idei 0,3 százalékról várhatóan 2,5 százalékra nő jövőre, a munkanélküliségi ráta azonban változatlanul 8 százalékos szinten marad.

Az uniós szinten végrehajtott strukturális reformok segítettek a növekedési ütem javításában, ugyanakkor többek között a munkaerőpiac rugalmassága, a tőkéhez való hozzáférés javítása és az egységes piac fejlesztése terén további lépésekre van szükség - mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke. Meggyőződése, hogy az innovatív megoldások jelentik Magyarország növekedésének kulcsát, így létfontosságú, hogy a kormányzat több összeget fordítson a kutatás, fejlesztés és innováció (k+f+i) területére.

A szervezet az EU-n belül 2015-ben 1,7 százalékos GDP-növekedést prognosztizált 1,3 százalékos inflációs és 9,5 százalékos munkanélküliségi ráta mellett. Az előrejelzés szerint az EU-tagállamok átlagos államháztartási hiánya 2,6 százalékra csökken, míg az adósságállomány enyhén, 90,1 százalékról 89,6 százalékra mérséklődik jövőre. Romániában a 2014-es 2,5 százalék után 2,6 százalékos növekedést jósolnak, Szlovákiában pedig az idei 2,2 százalékot 3,1 százalékos bővülés követheti.

Továbbra is az orosz-ukrán konfliktus a legnagyobb bizonytalansági tényező az európai gazdaság növekedésének szempontjából. Bár az orosz-ukrán válság nem volt jelentős hatással az EU gazdaságának egészére, egyes országokat és vállalatokat keményen érintették az elmúlt hónapok eseményei, mint például Litvániát és Lettországot, ahol rendre az export 20 és 16 százalékát adta az oroszországi együttműködés.

A geopolitikai feszültségek mellett negatív hatása lehet az unió gazdasági kilátásaira, hogy egyre nehezebb elérni a Európán kívüli piacokat, a tőkéhez való hozzáférés visszaesett, a háztartások pedig nem tudják a jövedelmük egy részét öngondoskodásra fordítani. A tavaszi előrejelzéshez képest azonban javult a helyzet az adózás, a kereskedelmi súlyozású árfolyam, illetve a világ többi részének általános növekedése tekintetében.

Az előrejelzés szerint az energiaárak globális csökkenése jelentősen hozzájárul az alacsony inflációhoz, azonban az ipari áram ára az unióban továbbra is több mint duplája az Egyesült Államokban és Oroszországban fizetendőnek.

Az előrejelzés rámutat arra, hogy a jelenlegi helyzet veszélyezteti az EU iparának versenyképességét, ezért az európai vállalatoknak olyan irányelvekre van szüksége, amelyekkel hatékonyan csökkenthetők az energiaárak. Véleményük szerint szorgalmazni kell többek közt a megújuló energiaforrások használatát, illetve az energiaszektorra kivetett adó mérséklését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.11.05 18:42

A brüsszeli székhelyű Businesseurope - ROSSZUL LÁTJA

NEM LASSUL A MAGYAR GAZDASÁG

TOVÁBB INVESZTÁLNAK A KKV-k, 10 911 vállalkozás kapott hitelt

Megérkeztek az adatok: így dübörög Matolcsy hitelprogramja
2014. november 5. 15:32

Az MNB Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában, tavaly október 1-je óta 452 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek a kis- és középvállalkozások - közölte az MNB. Az adatokból az is kiderült, hogy közel 50 milliárd forinttal nőtt októberben a leszerződött hitelek összege.

Stabil növekedés, kiszámítható pénzügyek: segítünk az indulásban!

Az MNB friss adatai szerint idén október 31-ig bezárólag összesen 452 milliárd forintnyi hitelről kötöttek szerződést a kkv-k az NHP második szakaszában, ebből 369,7 milliárd forintot folyósítottak már. Az elmúlt egy hónapban 50 milliárd forintról kötöttek szerződést.

További érdekes adatok:
Az új beruházási hitelek átlagos mérete 23 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 60 millió forint, az EU-s hiteleké 36 millió forint volt,
az új beruházási hitelek átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 1,9 év, az EU-s hiteleké 1,4 év,
10 911 vállalkozás kapott hitelt,
15 306 ügyletet kötöttek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.05 17:50

..lassul a német ,a francia ,olasz ...,magyar ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2014.11.05 16:56

Jó, de mi lesz ha mégsem, fog lassulni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html