Lassuló ütemben fogy a magyar

Mind a születések, mind a halálozások száma nőtt az idei első félévben, ám mivel az előbbi nagyobb mértékben, ezért valamelyest csökkent a lakosság természetes fogyása.
NAPI, 2012. augusztus 22. szerda, 10:10
Fotó: Napi.hu

Amíg a születésszám az év első öt hónapjában meghaladta a tavalyit, addig júniusban már 1,8 százalékkal csökkent, ám összességében így is 4,5 százalékkal több gyermek született (43603), mint egy évvel korábban. Amíg február és április között - főleg az influenzajárvány következtében - jelentősen nőtt a halálozások száma, addig januárban és májusban jelentősen, júniusban kisebb mértékben csökkent 2011-hez képest. Mindennek megfelelően összességében az év első hat hónapjában 0,7 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, amely így 66833 volt.

Mindent összevetve tehát a születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, aminek következtében lassult a természetes fogyás üteme, amely így 23230 főt tett ki. A nemzetközi vándorlásoknak köszönhetően azonban az ország lakosságszáma ennél jóval kisebb mértékben, mintegy 17 ezer fővel csökkent. Eszerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 941 ezer fő volt.

Csökkent viszont a házasságkötések száma: a márciusi és júniusi emelkedés mellett az év többi hónapjában kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés áprilisban és májusban mérte a KSH, így összességében az idei első félévben 14 377 házasságot kötöttek, ami 247-tel, 1,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Régiós bontás
A születésszám valamennyi régióban emelkedett, ennek mértéke Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön volt a legjelentősebb, 8,2, illetve 6 százalékos, Észak- és Közép-Magyarországon pedig a legkisebb mértékű (3, ill. 3,5 százalék). A halálozások száma az országos irányzattal szemben három régióban csökkent, a legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon (2,5 százalékkal). Az emelkedő irányzatú négy régió közül Dél-Alföldön nőtt a legnagyobb mértékben a halálozások száma, 3,4 százalékkal. Mindezek következtében 2012 első félévében a természetes fogyás üteme öt régióban mérséklődött, kettőben pedig kismértékben emelkedett. Közép-Dunántúlon a növekvő számú születések és a csökkenő halálozások következtében mintegy 19 százalékkal mérséklődött, Észak-Magyarországon viszont a mérsékeltebb születésszám- emelkedés és az átlagosnál magasabb halálozás miatt mintegy 2 százalékkal nőtt a természetes fogyás mértéke. A házasságkötések száma három régióban emelkedett - a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön (8,3 százalék) -, négy régióban pedig visszaesett. A legjelentősebb csökkenés Észak-Magyarországon volt (5,4 százalék).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ordog666, 2012.08.22 10:44

Tisztelt Illetékes Szaktársak !
Az adatok semmi örömteli tényadatot nem tartalmaznak.
Ez a születési létszám minden magyar emberre nézve változatlanul szégyen és gyalázat!
Mekkora népességet jelenthet ez hosszú távon ? Talán 5 milliót.
Az öregek legalább teljesítenek, változatlanul halnak rendesen ! ! !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html