Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,3 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 8,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten az előző havi 9,2 százalék után. Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt - fűzte hozzá jelentésében a KSH. (A mezőgazdasági termelői árak is változtak.)

A járműgyártásban egy év alatt 5,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak, a számítástechnikai gyártók 6,6, a gépgyártók 6,1 százalékkal emelték az áraikat. A világpiaci árváltozásokat tükröző kőolajfeldolgozásban - a kokszgyártással együtt - 37,4 százalékosra mérséklődött az augusztusi éves áremelkedés a júliusi 40,3 százalékosról, a vegyiparban 13,3, a gumiiparban 5,7 százalékos volt az áremelkedés, míg a gyógyszergyártók nem tudtak árat emelni tavaly augusztushoz képest. Az élelmiszerek termelői ára 2,2 százalékkal emelkedett egy év alatt - írja az MTI.

Belföldön a fogyasztási cikkek termelői ára 1,6 százalékkal, de ezen belül a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 5 százalékkal emelkedett, az energaiárak 12,6 százalékkal nőttek, míg a további felhasználásra szánt alapanyagok és félkész termékek 8,5 százalékkal a beruházási javak 5,3 százalékkal drágultak tavaly augusztushoz viszonyítva.

Az ipar exportértékesítési forintban mért árai 8 százalékkal nőttek az előző év augusztusihoz képest, míg júliusban 8,4 százalékos volt az emelkedés. Idén augusztusban az euró 18,64 forinttal, 6,1 százalékkal ért többet, mint egy évvel azelőtt, a dollárral szemben 8,5 százalékkal gyengült a forint, ami 22,02 forinttal növelte az árfolyamát.

A járműexport árai 7,8 százalékkal, a villamos berendezéseké 8,5 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai termékek exportára 3,9, a gyógyszereké 3,4 százalékkal, az élelmiszerek exportára 3,7 százalékkal emelkedett. A gumiiparban 6, a vegyiparban 10,5 százalékkal nőttek az export termelői árai.

Az év első nyolc hónapjában átlagosan 5,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak a múlt év azonos időszakához mérve.