A hazai Beszerzési Menedzser Index (BMI) augusztusban 51,9 pont lett - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A júliusi 53,5 pont után csökkent az index értéke, de még így is a hazai feldolgozóipar bővülését mutatja, hiszen a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ felett található.

Augusztusban kettő kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek többsége csökkent júliushoz képest (csak a beszerzési árak, a szállítási átfutási idő és az export indexei mutattak növekedést).

A júliusi emelkedés után 2,1 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (54,4), és ezzel már nyolcadik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. A beszerzési mennyiség indexe (50,7) jelentősen esett (6,8 százalékponttal) júliushoz képest.

A termelési mennyiség indexének (55,4) folyó havi értéke 2,4 százalékponttal kisebb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (69,2) ezúttal enyhén növekedett júliushoz képest, és továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal.

Augusztusban tovább nőtt a vásárolt készletek mennyisége, ami az elmúlt időszakban a legkevésbé sem volt jellemző. A késztermékkészletek ugyanakkor alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban, ami a készletmennyiség rendkívül enyhe csökkenésére utal.

A külpiaci mutatók júliushoz képest vegyesen alakultak. Az importindex (51,9) 7,8 százalékponttal lett alacsonyabb, de továbbra is növekedést jelez. Az öt hónapja még erős ütemben csökkenő exportindex értéke (62,9) ismét emelkedett, és ezúttal 4,3 százalékponttal lett nagyobb, továbbra is az export növekedésére utalva. A foglalkoztatási index (51,0) kilencedik hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, de a múlt havihoz képest 1,7 százalékponttal alacsonyabb lett az értéke.