A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szezonálisan kiigazított beszerzési menedzser indexe (BMI) júliusban 52,2 pont lett - közölte a társaság.

A mostani érték 2010 szeptembere óta a legalacsonyabb, elmarad az idei májusi 52,3 ponttól is, ami eddig a legkisebb 2011-es érték volt. A július havi index 2,2 százalékponttal alacsonyabb a júniusi értéknél (54,4). A júliusi átlag 1996 óta (52,2) megegyezik a most mért értékkel.

A termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de ezzel együtt már tizenkilencedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték inkább alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben kilencszer volt nagyobb a növekedés üteme júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de a mostani érték így is a hatodik legmagasabb júliusi érték 1995 óta. A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júniushoz képest, de az ütem enyhén lassult. A vásárolt készletek növekedése újfent megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés és az áprilisi-júniusi bővülés után.

Júliusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg gyengébb lett júniushoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül tizedik alkalommal. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.