Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, amiben elsősorban a magas bázis hatása játszott szerepet. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal emelkedett a forgalom.

Januárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 637 milliárd forint volt. A az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,2 százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb értéket mutat.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,4 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,1 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,5 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a bútor-, műszakicikk- (12 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (11 százalék), a használtcikk- (10 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (4,0 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (0,8 százalék). A forgalom volumene csökkent az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (8,7 százalék).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 15 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 4,4 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,3 százalékkal nőttek.