Lassult a magyar infláció

Idén májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor - adta hírül a KSH.
Domokos László, 2017. június 8. csütörtök, 09:01
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek drágultak.

A májusi maginfláció 2,1, míg a nyugdíjas infláció 2,2 százalék lett. Idén áprilisban 2,2 százalék volt az év/év inflációs érték.

A friss adat megfelel a piaci várakozásoknak.

Az utóbbi egy évben az élelmiszerek ára 2,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a sertéshúsé 14,8, a cukoré 12,0, a sajté 7,3, a párizsi, kolbászé 6,1, a kenyéré 4,5 százalékkal. A baromfihús ára viszont 15,7 százalékkal csökkent.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 3,9 százalékkal. Az egyéb cikkek ára (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) szintén átlag felett nőtt: 2,8 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagoké 4,7 százalékkal. A szolgáltatásokért átlagosan 1,5, a háztartási energiáért 0,7, a ruházkodási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal kevesebbe kerültek.

Az utóbbi egy hónapban, 2017. áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal nőttek.

Ezen belül az élelmiszerek ára 1 százalékkal emelkedett, ebből az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,9, a liszté 2,7, a sertéshúsé 2,6, a száraztésztáé 2,2, a tojásé 1,8, az étolajé 1,6, a csokoládé, kakaóé 1 százalékkal.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,3 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. A ruházkodási cikkek ára 1,1, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia ára nem változott. Az egyéb cikkek ára 1,1, ezen belül a járműüzemanyagoké 2,9 százalékkal csökkent. A szolgáltatásokért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Így 2017. január-májusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek - közölte a KSH.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

napiszar, 2017.06.08 16:22

@dezsogazdag@gmail.com:
Olyan jól építették újra, hogy 89-ben lehetett lebontani és újat építeni. Amúgy a nyugdíj meg nem ettől függ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dezsogazdag@gmail.com, 2017.06.08 15:19

Hogyan lehet ennyire hazudni !!! Az emberek nem ezt veszik észre!!! Különben is amit írnak a százalék,messze nincsen köszönő viszonyban sem a valósággal.Sokkal több mint amiket közölnek,és egyre csak nőnek az árak.A nyugdíjakat ahogy ,amennyire emelték,hát az egyszerűen nevetséges.Pedig a mostani nyugdíjasok építették újra az országot 45,és 56 után is !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html