Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korább hasonló időszakhoz képest - közölte a KSH. A statisztikai hivatal megjegyzi: 2016 májusában kettővel több volt a munkanapok száma, mint egy évvel korábban.

A termelés az év első öt hónapjában 3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Viszont az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,7 százalékkal csökkent. Az ipari termelés tavaly október óta egyedül áprilisban nőtt a megelőző hónaphoz képest, igaz akkor kiugró, 5,4 százalékos emelkedést ért el, ettől eltekintve a januári stagnálás bizonyult a legjobb adatnak a májusig eltelt hét hónapban.

Forrás: KSH

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor az MTI szerint elmondta: a növekedés alakulásában nem a járműgyártásnak volt döntő a szerepe, inkább a feldolgozóipar többi ágazatában folytatódott az előző hónapban megélénkült növekedés. Az élelmiszeripar és a járműgyártás kivételével - ahol bár nőtt a termelés, de nem kiugróan - minden ágazat erőteljes növekedést mutatott, így a vegyipar, a híradástechnika és a fémfeldolgozás. Az élelmiszeripar és a járműgyártás súlya együttesen 40 százalékos az ipari termelésen belül.

Az ipari termelés májusi részletes adatait július 13-án közli a KSH, a júniusi ipari termelés első becslése augusztus 5-én jelenik meg.