Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékos volt a termelői árak januári növekedése.

Az ipar belföldi értékesítési árai 3,5 százalékkal nőttek, a forintban mért exportárak 3,2 százalékkal haladták meg a tavaly januáriakat.

A belföldi értékesítési árakon belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 4,2 százalékkal, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar árai 1,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az élelmiszeriparban 3,8, a vegyiparban 9,9 százalékkal nőttek a termelői árak, a járműgyártásban szerény 2,3 százalékos volt az emelkedés a számítástechnikai ágazatban viszont tizenharmadik hónapja esnek a termelői árak, januárban 6,4 százalékkal.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 3,6 százalékkal, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,4 százalékkal, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,9 százalékkal nőttek az árak januárban az előző év januárjához képest.

Az ipari exportértékesítés árain belül a 96,4 százalék súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,3, százalékkal, a 3,4 százalék súlyú energiaiparban 2,1 százalékkal nőttek egy év alatt januárban. A járműipar exportárai 6,0 százalékkal  nőttek, a számítástechnikai cikkek exportára viszont  1,1 százalékkal csökkent, már ötödik hónapja.

A fotó forrása: Pixabay.