László Csaba 3,5-4 százalékos növekedést vár

A pénzügyminiszter reményei szerint a magyar gazdaság most van a növekedési mélypontján, és a bruttó hazai termék (GDP) éves növekedése idén az első féléves 2,9 százalékos ütem ellenére is elérheti a 3,5-4 százalékot.
Molnár Csaba, 2002. június 12. szerda, 11:44

A pénzügyminiszter szerdán egy háttérbeszélgetésen kifejtette, hogy bár idén még az elmúlt három év mintegy tízszázalékos inflációjához igazították a versenyszférában a béremeléseket, reméli, hogy a piac immár meggyőződött az infláció folyamatos csökkenéséről, és ennek megfelelően racionálisan viszonyul a béremelésekhez a jövőben - adta híról a Magyar Nemzet Online az MTI-re hivatkozva.
A miniszter szerint az ez évi államháztartási deficit mindenképpen magasabb lesz a vártnál, de a GDP-arányosan mintegy 1,1 százalékos túllépés még nem okozhat gazdaságpolitikai problémákat. Az elkövetkező években azonban határozottan el kell indulni a hiány csökkentésének útján, így elérhető lesz a négyéves ciklus végére előre jelzett és az uniós csatlakozáshoz, az eurózónához való csatlakozás feltételeként is megjelölt 2,5 százalékos, már az EU-normák szerint számított államháztartási hiány - mondta.
László Csaba elmondta, hogy az elkövetkező fél évben a Pénzügyminisztériumnak feszített munkarendje lesz. Augusztus közepére kívánják elkészíteni a jövő évi költségvetés stratégiai tervét, hogy azt október végén elfogadhassa az Országgyűlés. Szeptember közepéig kell beterjeszteni a kormánynak az adótörvényeket, ami szintén jelentős feladatot ró majd az apparátusra. Ennek megfelelően a pénzügyminiszter nem gondol semmilyen további átszervezésre, illetve személyi változásra a felső vezetésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK