Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 20 ezer vak ember él Magyarországon, közülük csak minden századik életét segíti vakvezető kutya. Lakosságarányos becslések alapján évi 250 vakvezető kutya szolgálatba állítására lenne szükség, ehelyett összesen 200 a képzett, szolgálatban álló állatok száma - nyilatkozta a VG.hu megkeresésére a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola. Jelen pillanatban is 60-an várnak négylábú segítőtársra.

A vakvezető kutyás komplex, mintegy 10 éves szolgáltatás közvetlen költsége mintegy ötmillió forint. Az állatok képzésében OKJ képzettségű szakemberek és rehabilitációs szakemberek, illetve gyógypedagógusok vesznek részt. A szolgáltatás igénybevételéhez nemcsak a kutyákkal szemben támasztanak követelményeket, a látássérült gazda rehabilitáltságának és kutyás közlekedésre való felkészültségének is nagy a szerepe.

Mit tegyünk, ha vakvezető kutyával találkozunk?

Legfontosabb, hogy sem a kutyát sem pedig a gazdáját nem szabad közlekedés közben zavarni, sem simogatással, sem étel kínálásával. Az viszont segítséget jelent, ha a látó emberek kérés nélkül is hangosan kimondják a megállóba érkező busz számát, a lámpaváltást, vagy ha akadály, figyelmeztető tábla van az úton.