A kockázatkezelésről szólhat az idei év a befektetők számára az Equilor Alapkezelő Zrt. szerint. A világ több pontján recesszióval küzdenek, a nyersanyagpiaci mélyrepülés miatt pedig bármikor előkerülhet egy csődben levő cég vagy ország. Sok olyan esemény következhet be, melyek alapvetően politikai meghatározottságúak további lazítás, kamatcsökkentés, nem szokványos jegybanki eszköz bevetése várható.. Ez kiszámíthatatlanná teszi a folyamatokat, ezért az abszolút hozamú alapok teljesíthetnek igazán jól az idén.

Az olajárral és a kínai piaccal kapcsolatos mostani tőkepiaci turbulenciák még itt maradhatnak velünk, de az első negyedév, félév elteltével stabilizálódhat a fekete arany és az idei évben 35 dollár körüli, jövőre 45 dolláros ár várható az Equilor szakértői szerint. A stabilizálódás azért ilyen alacsony szinten várható, mivel a mostani olajár-összeomlást egy technológiai forradalom, a palaolaj-kitermelés indította el, ahol ha ki is esnek termelők, később ők egy magasabb ár esetén hamar visszatérhetnek a piacra.

Alacsony olajárak, erősödő dollár

A hazai piacon pozitív fejlemények várhatók a tőzsde központi élénkítésétől, az MNB által említett évi öt bevezetés forgalomnövekedést hozhat. A kedvelt részvények a hazai parketten a Richter és a Mol, előbbinél a bioszimiláris készítmények térhódítása hozhat igazán kedvező változásokat. A Molnál ugyanakkor jelentős kockázatok vannak főleg a korábban vártnál alacsonyabb olajár miatt várható eszközleértékelések következtében, amelyek az Akri-Bijeel olajmező feladása miatt részvényenként 1300 forintot, de más eszközök miatt akár további 1000 forint veszteséget is jelenthetnek rövid távon.

A dollár az egymással szembemenő két  jegybanki politika - lazító ECB és szigorító Fed - miatt tovább erősödhet, az euróval szemben elérheti a paritást, sőt az alá is mehet, így - a kismértékben az euróval szemben is gyengülő forinttal együtt - ez a most talán meglepő 332 forintos dollárárfolyamot is belátható közelségbe hozza. A dollár erősödését a jegybanki politikák változása állíthatja meg, ennek azonban kisebb valószínűséget adnak az Equilornál.

Márciusig biztos nem lép az MNB

A magyar gazdaságtól az idén 2,2 százalékos GDP-növekedést várnak, alacsony 0,6 százalékos átlagos és 1,4 százalékos év végi inflációval. Az államháztartási hiány elérheti a GDP 2,2 százalékát, az euró 320 forintig mehet fel, az alapkamat változatlansága mellett.

Az MNB várhatóan nem lép majd a márciusi inflációs jelentésig és az ECB márciusi üléséig. Addig a lengyel kamatpolitika is ismertté válik, a lengyelek csökkenthetik az alapkamatot egy százalékra. Az MNB-től azonban inkább nem konvencionális lépéseket várnak, mint kamatcsökkentést.

A forintot erősíthetik a felminősítési várakozások a három nagy hitelminősítő közül a Moody's március 4-én, az S&P március 18-án, a Fitch pedig május 20-án dönthet Magyarországról. Ugyanakkor Szántó András az Equilor lakossági üzletágvezetője elmondta, hogy a lengyel példán jól látszik, hogy a fel- és leminősítéseket nemcsak a gazdaság pillanatnyi helyzete, hanem a politika is befolyásolja. Így ő nem lenne meglepve azon sem, ha a felminősítések csúsznának.