Látótávolságban a történelmi mélypont a forintpiacon

A hét első napján sem volt jó napja a forintnak, illetve a magyar állampapírpiacnak, a kedd azonban még ennél is siralmasabb lett.
NAPI, 2012. január 3. kedd, 17:04
Fotó: Napi.hu

Ebben a bizonytalan környezetben a forint tovább gyengült - annak ellenére hogy a nemzetközi pénzpiacokon kisebb év eleji rally bontakozott ki. Az euró a nap eleji 314 forintról előbb 312 közelébe erősödött, ám délután megütötte 316 forintos szintet, így már látótávolságon belülre került a történelmi mélyponthoz a 317,78 forintos euróárfolyamhoz. A svájci frank is hasonlóan alakult a nap eleji erősödés után a nap végén 259,4 forinton kereskedtek az alpesi devizával.

A piacok továbbra is bizonytalannak látják a IMF/EU tárgyalások folytatását - így magyar CDS felár új csúcsra lendült: az öt éves felár immár 635 pont. Eközben a külföldi befektetők nagyobb eladásokba kezdtek a magyar államkötvénypiacon - ezek következtében a hozamok az egekbe emelkedtek. Az ötéves kötvény referenciahozama egy nap alatt 41 ponttal nőtt - így az elérte a 10,31 százalékot, ugyanitt állt a 10 és 15 éves hozam is 28 illetve 29 bázispontos emelkedés után. Elemzők rámutatnak, hogy ilyen magas hozamokkal tartósan már nem finanszírozható az államadósság.

HOZZÁSZÓLÁSOK