Látszólag robbantott az ipar - valójában épp, hogy pukkant

Az ipari termelés volumene augusztusban 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján azomban a termelés alig 3,5 százalékkal emelkedett.
MTI, 2016. október 7. péntek, 09:10
Fotó: Stocksnap

A jelentős eltérést a nyers adatokhoz képest az okozza, hogy 2016 augusztusában hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban - közölte első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban 1,6 százalékkal nőtt. A termelés volumene az első nyolc hónapban 2,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, a növekedés mögött többnyire a járműgyártás és a vegyipar teljesítményében a gyógyszergyártás és a gumi-, műanyagtermékek gyártása húzódik meg, és felhívta a figyelmet arra, a nyers adatokhoz képest a jelentős eltérést az okozza, hogy 2016-ban augusztusban 23, míg egy évvel korábban 20 munkanap volt.

Az augusztusi adat annál meglepőbb, hogy júliusban az ipari termelés 4,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz viszonyítva pedig már harmadik hónapja zsugorodott az ipari kibocsátás, a májusi 0,6, a júniusi 2,4 százalékos csökkenés után júliusban 0,3 százalékkal esett vissza. Júliusban az ipari export volumene 5,0, a belföldi értékesítés 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az augusztusi előzetes külkereskedelmi adatok szerint az export euróban számolt értéke 12,5 százalékkal nőtt a júliusi 5,4 százalékos csökkenés után.

A KSH október 12-én teszi közzé a 2016. augusztusi ipari termelés második becslését.

ING: három nappal többet dolgoztunk
Az előző két hónap gyenge adata után igazán kellemes meglepetést nyújtott az augusztusi ipari teljesítmény. Az éves összevetésben 11,1 százalékos bővülés messze meghaladta az előzetes elemzői várakozásokat. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a ma reggeli német adatokat látva már sejteni lehetett, hogy a magyar adat is erős lesz. Fontos ugyanakkor megjegyezni, ahogyan azt a KSH is megtette, hogy a naptárhatással kiigazított növekedés "csupán" 3,5 százalékos volt.
A nagy eltérés a nyers és az igazított adat között a 3 munkanapnyi különbség következménye, ami 2015 és 2016 augusztusának összevetésében adódik. Az augusztusi ipari növekedés azért is igazán meglepő, mert az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy a nagy nyári ipari leállások inkább augusztusban következnek be, de idén a gyárak júliusban állították le termelésüket. Részletes adatokat egyelőre nem közölt a KSH, de az előző havi adatok alapján arra számítunk, hogy a felpattanás elsősorban az autógyártás, a gumigyártás és a fémgyártás területén jelentkezhetett.
Előre tekintve mindenképpen optimisták lehetünk. A jó augusztusi adat sokat lökött az év eddigi teljesítményén és a továbbiakban is szükség lesz ilyen erős bővülésre, hogy elérhessük az ING által prognosztizált 4 százalékos éves átlagos növekedést 2016-ban az ipar tekintetében. Az optimizmust erősíti a szeptemberben felpattanó beszerzési menedzser index, valamint az, hogy az ipari rendelésállomány továbbra is meghaladja a tavalyi szintet.

HOZZÁSZÓLÁSOK