A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Januárban még nagyot ugrik az infláció az előző hónaphoz képest, ám a bázishatásnak köszönhetően az éves index látványosan esni fog − jósolják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakemberek. Idén a konszenzus 3,7 százalékos pénzromlást vár, de mint arra az elemzők felhívják a figyelmet: a választási költségvetés miatt láthatóak egyszerre meglehetősen nagymértékű le- és felfelé mutató kockázatok.

Az infláció idén várhatóan jelentős visszaesést mutat a 2012-eshez viszonyítva − jósolja a CIB. A bázisban látható 1,4 százalékpontos megugrás miatt a januári havi szintű áremelkedések ellenére is jelentős mértékben, csaknem 1 százalékponttal eshetett vissza az év/éves árindex. Az infláció a következő hónapokban tovább lassulhat. Ezt a folyamatot erősíti például a háztartások rezsiköltségeinek adminisztratív csökkentése − emeli ki Jobbágy Sándor elemző.

Januárban a megszokott módon jelentős emelkedés várható az indexben, amit csak erősít, hogy az év első hónapjában már növekedést mutattak az üzemanyagárak, valamint a decemberi jövedékiadó-emelés hatása is átcsúszhatott idénre. Ennek ellenére az éves index komolyabb csökkenést mutathat a decemberi 5 százalékról, aminek elsődleges oka az, hogy a tavalyi áfaemelés hatására nagyot fog ugrani a bázis − mondja Árokszállási Zoltán, az Erste szakembere.

A folytatással kapcsolatban az várható, hogy a kormány rezsicsökkentő politikája rövid távon további dezinflációt okoz. Ennek közép- és hosszú távú hatásai azonban már több mint kérdésesek. A lakossági energiaárak csökkentését részben a vállalatok költségeinek emelkedése kíséri, ami később megjelenhet a fogyasztói árakban is. Ezzel szemben valamelyest valóban tompíthatja az áremelkedést az év második felében az, ha a mezőgazdaság idén jobb évet tud zárni, mint tavaly.

2013 egészét tekintve jelentős inflációcsökkenést vár Gabler Gergely, az Equilor elemzője is. Dezinflációt az áfaemelés hatásának eltűnése, valamint a rezsicsökkentések táplálnak. E hatásokat mérsékli azonban a tranzakciós adó megjelenése, melyet szinte minden pénzintézet áthárított a lakossági ügyfelekre. A telefonadó júliusi bevezetése − mely szintén megjelent a díjakban − a nyári hónapokig emeli az év/év alapú fogyasztói árindexet.

A januári 10 százalékos lakossági energiaár-csökkenést további mintegy 20 százalékos energiaár- és egyéb rezsicsökkentés követhet 2014 közepéig. Ezek hatását ugyanakkor az Equilor csak részben vette figyelembe az előrejelzésnél, így − ütemezéstől függően − idén és jövőre is az előrejelzéshez képest nagyobb ütemű visszaesést is elképzelhetőnek tartanak.