Látványos változás jön a patikákban - ez mindenkit érint

Hamarosan új, a jelenleginél nagyobb és a gyógyszerhamisítás megelőzése érdekében kettős védelemmel ellátott orvosságos dobozokkal találkozhatnak a páciensek a patikákban. A háttérben hatalmas adatbázis épül.
Komócsin Sándor, 2018. április 25. szerda, 08:57
Fotó: Napi.hu

Jövő februártól csak a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek hozhatók majd forgalomba - idézte a Világgazdaság Pozsgay Csillát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatóját. A változtatás célja, hogy megakadályozzák a hamis orvosságok forgalomba kerülését.

Ennek érdekében minden gyógyszeres dobozon kétdimenziós vonalkód, továbbá egy manipulálás elleni eszköz is lesz. A vásárlókat érinti, hogy mivel a rendeletet csak 2019. február 9-étől kell alkalmazni, azok a készítmények, amelyek a rendelet alkalmazásának időpontját megelőzően biztonsági elemek nélkül kerültek forgalomba, a lejáratuk napjáig árusíthatók lesznek. Ezért ugyanazt a készítményt kétféle csomagolásban árulhatják.

A háttérben eközben olyan informatikai rendszer épül, amely a gyártótól az eladásig nyilván tartja a gyógyszereket - derül ki a OGYÉI tájékoztatójából. Ebben évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait jelentik majd be 4600 különböző gyártóhelyről. Az eladott készítmények azonosítóit 177 ezer gyógyszer-értékesítő ponton (közforgalmú és kórházi gyógyszertárban) fogják megszüntetni.

A fotó forrása: Katona Vanda/Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK