Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tállai András mezőkövesdi parlamenti képviselő, adóügyekért felelős államtitkár és NAV-vezető a hétvégén Facebook-oldalán közölte, hogy miután egyeztetést folytatott a Mol Nyrt. illetékes képviselőivel, csökkentették az üzemanyag árát választókerületében. Tállai akciójához később gratulált Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely, a Fidesz-frakcióvezetője is.

Csütörtöki tájékoztatóján Lázár János is helyeselte Tállai tettét, és megjegyezte: ha az ő választókerületében, Hódmezővásárhelyen sokkal magasabb a benzinár, mint például Szegeden, akkor ő is meg fogja kérdezni az érintett hódmezővásárhelyi benzinkút-üzemeltető kiskereskedőket, hogy miért van ez így - idézte a minisztert az MTI.

Ez jó néhány képviselőtársamnak jutott most az eszébe

- mondta Lázár János.

Ugyanakkor Lázár hangsúlyozta, hogy a kormánynak nincs köze a Mol árpolitikájához, az olajtársaság mondja meg, mennyibe kerül az üzemanyag Mezőkövesden. (A hírre a Mol is csütörtökön reagált: a vállalat szerint figyelnek egyebek mellett a fogyasztói visszajelzésekre, de az árazás tisztán kereskedelmi kérdés.)

Pénzt, utalványt kapnak a nyugdíjasok

Létrejött az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és a Magyar Államkincstár összevonása, megvan a technikai feltétele az év végi kifizetéseknek - mondta Lázár János, aki megemlítette azt is, hogy a Magyar Posta november végén kezdi meg a 2,7 millió nyugdíjasnak járó, 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok kiszállításának előkészítését - derül ki az MTI tudósításából.

Új nagyberuházás készül

Lázár beszélt arról is, hogy a kormány egyetért a ferihegyi reptérre vezető gyorsvasút építésével, elvi döntés született a nyomvonalról, s ha nem sikerül EU-forrást szerezni a beruházáshoz, akkor magyar költségvetési pénzből finanszírozzák a megvalósítást. Ez a beruházás prioritást élvez a következő 4 év fejlesztései között - tette hozzá Lázár.

Minden rendben az EU támogatásokkal?

Lázár szerint álhír, hogy akadozik az EU-források kifizetése. A jövő héten Brüsszelből érkező auditori vizsgálat elé áll a kormány, úgy gondolják, hogy az EU-pénzek elosztása terén minden hazai és uniós jogszabálynak megfelelőek a rendszerek - írja tudósításában a Portfolio. Lázár szerint az EU-s kasszát nem fenyegeti semmilyen más veszély, csak az, hogy elfogy a pénz, azaz a 7 évre szóló keretet 2018-2019-ben ki is fogják fizetni teljes egészében.

Ide jön a kínai miniszterelnök

Egy a gazdasági együttműködés kiterjesztéséről szóló kínai-közép-európai csúcstalálkozó házigazdája lesz november 26-án és 27-én Budapest, amelyen a kínai miniszterelnök is részt vesz - jelentette be a miniszter. A kereskedelempolitika mellett a fejlesztéspolitikában is együttműködésre törekednek a felek, és itt jelentik be a Budapest-Belgrád vasútvonal projektjének részleteit is, amelynek tendereztetését várhatóan a hónap végén elindítják - idézte Lázárt az MTI.

A kép forrása: MTI Fotó/Soós Lajos