A három minősítőcég láthatólag együtt mozog, így arra számítok, hogy a Moody's és az S&P leminősítését a Fitch Ratings is követni fogja - mondta Lázár János Fidesz-frakcióvezető a hvg.hu-nak hétfőn adott interjújában.

Az ország hitelminősítésének átértékelésének több oka van. Egyrészt folyamatosan zajlik Európa leminősítése, mert a hitelminősítők az országokat külön-külön és együtt is figyelik. Másrészt az intézményi hitelezők a hitel-visszafizetés föltételeinek kialakítását akarják így befolyásolni. Tehát ez a hitelezők nyomásgyakorlásának része. Harmadrészt valóban gondok vannak a magyar gazdaság növekedésével - mondta Lázár, hozzátéve, hogy a jegybank intenzív közreműködése nélkül nem lesz érdemi gazdasági növekedés Magyarországon.

Az EU/IMF-hitelmegállapodásnál a cél egy jó megállapodás megkötése, ahol ők elmondják, hogy mit akarnak és Magyarország is elmondja, hogy mihez ragaszkodik. "Hitem szerint végül hasznos megállapodást fogunk kötni" - tette hozzá a frakcióvezető.

Valószínűleg Magyarország nem tartozik azon kivételes országok csoportjába, amelyek változtatás nélkül végig tudják vinni a 2012-es költségvetésüket - de kevés ilyen ország létezik. A lakosságot tovább nem lehet terhelni, az államot azonban mindig lehet vágni, mert itt bőségesen van spórolási lehetőséget. Egyrészt a hatékonyság mindig növelhető. A bürokrácia ellen sokat tett a kormány, de bőven van még mozgástér. Másrészt Lázár sokat vár az önkormányzati szektor átszervezésétől. Itt van példaként a főváros - mondta. A mai világban egy 700 milliárdos költségvetésben el kell tudni érni 10 százalékos megtakarítást - mindez a BKV-problémákkal összefüggésben van. Az energia- és a távközlései szektorban ugyancsak vannak még tartalékok. de ezzel óvatosan kell bánni, mert túladóztatás esetén kivonhatják a tőkét.

A jegybanktörvény kapcsán Lázár megjegyezte, hogy az Európai Központi Bank (ECB) észrevételeit már beépítették a jogszabályba.