Lázár: a kormány megvizsgálja a nyugdíjakat

A kormány megvizsgálja, hogy a minimálbér tervezett emelése milyen hatással lesz majd az inflációra, így a nyugdíjakra. A kormányinfón Lázár azt is elmondta, hogy Klaus Mangold német üzletember, a Kreml uniós lobbistája a kormány jó barátja.
Napi.hu, 2016. november 17. csütörtök, 14:25
Fotó: Napi.hu

A versenyképesség növelésével indokolta Lázár János kancelláriaminiszter a társasági adókulcs 10, illetve 19 százalékról 9 százalékra tervezett jövő évi csökkentését. A lépést Orbán Viktor kormányfő jelentette be csütörtökön egy konferencián, a döntést minden előzmény nélkül a szerdai kormányülésen hozták meg a miniszterek. Lázár szerint csak úgy emelkedhetnek a bérek - lehetnek azok versenyképesek -, ha a cégek is versenyképesek.

A minimálbér 15 százalékos tervezett emelése hatással lesz a jövő évi inflációra - ennek hatásait vizsgálja a kormány. Az inflációs prognózis felülvizsgálata az 2017-es költségvetés egyik alapját érinti - de fontos mutató a nyugdíjak emelésénél is. A kormány ezért is egyeztetett a nyugdíjasok képviselőivel, de döntés nem született az ügyben - mondta Lázár.

Klaus Mangold - Oroszország legfontosabb uniós lobbistája - a magyar kormány egyik fontos partnere - jelentette ki Lázár János. Mangold javasolta, hogy Magyarország rendezzen konferencián digitális konferencián. Idén már a második ilyen konferenciát tartották ma - itt jelentette be a miniszterelnök az adócsökkentést.

Mangold neve a napokban került előtérbe, ugyanis kiderült, hogy Günther Oettinger volt energiaügyekért felelős biztos (a Juncker-bizottságban jelenleg a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos) a Kremlhez köthető lobbista magángépén érkezett Magyarországra tavaly májusban. Mangold állítólag Paks ügyében közvetített Budapest és Moszkva között.

Az Oettinger-ügyről Lázár újságírói kérdésre azt mondta, csupán Jávor Benedek próbál pitiáner bosszút állni a "paksi bukása miatt" azon a biztoson, amely Jávor korábbi feljelentését intézte, és csak a felét vette érdemben figyelembe, a másik felét az "eljárásrend szerint kezelte". Lázár azt mondta, a látogatásoknak semmi köze nincs a korábbi biztosi munkájához, és a mostani tárgyalásokon nem volt téma Paks. "Május 18-ára pedig Orbán Viktor kért találkozót, nem volt könnyű megszervezni, ehhez Mangold urat hívtuk segítségül, és azt javasoltuk, hogy jöjjenek együtt". Arról, hogy ki állta a költségeket, azt mondta, a magyar kormány fizette a tanácsadó céget, a Mangold tanácsadó irodát, amely szervezte az egészet. De ha lett volna kormánygép, elküldték volna érte, tette hozzá - írja az Index.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.11.17 17:28

NEM CSAK A CÍM HÜLYE HANEM A CIKK IS.!!
Az igaz ,hogy Magyarországon van a világ egyik legaránytalanabb-legigazságtalanabb nyugdíj rendszere.ezt nagyon jól tudta ORBÁN már 2009 őszén amikor azt nyilatkozta ""VISSZATÉRÜNK A 2002 -ES NYUGDÍJ MERGÁLLAPÍTÁSHOZ "" nem hogy nem tért vissza még rontott a BAROM Korőzs Lajos féle nyugdíjakon.
Amennyiben létre akarnának hozni egy ADÓ-JÁRULÉK befizetés arányos FENNTARTHATÓ nyugdíj rendszert akkor kellene a 2000-es évvel kezdődően egy évenként megállapított EMELT nyugdíj kimutatást készítetni 45-éves munkaviszony feltételezéssel három bér kategóriában --1 kategória a mindíg minimálbért keresők kategória--2-kategória a mindíg átlagbért keresők kategória --3-- kategória az átlagbér 5 X-ösét kereső kategória. Amennyiben arányos volna a különböző években megállapított nyugdíj az egyes kategóriák között csak árnyalati különbségnek szabadna lenni. Nem készül semmi ésszerű vizsgálat mert akkor bebizonyosodna a végtelen aránytalanság, a kormánynak nem érdeke a rend csinálás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html