Lázár: a közalkalmazottak bére jobban nő a piacinál

Jobban növekedett a közszférában dolgozók fizetése, mint azoké, akik eltartják őket - így szólt ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azoknak a közalkalmazottaknak, akik béremelésért sztrájkolnának.
Szabó Dániel, 2017. június 22. csütörtök, 14:52
Fotó: Napi.hu

A Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei májusban jelezték, hogy alacsony bérezésük miatt figyelmeztető sztrájkba hívják a kincstári dolgozókat, amivel azt szeretnék elérni, hogy adjanak nekik 25 százalékos béremelést.

Állításuk szerint a 610 ezer állami munkavállalóból mintegy 200 ezren 8-10 éve nem kaptak béremelést, az ő érdekükben kérnének korrekciót az érdekvédelmi szervezetek.

Lázár János tárcavezető már többször üzent a sztrájkolni vágyóknak, hogy az állami intézmények dolgozói ilyet nem tehetnek, azonban csütörtökön újra a közalkalmazottak felé fordult. "Mindenki szeretne több pénzt keresni, mint keveset" - mondta, majd ismertette a KSH júniusi adatait. Eszerint míg a piaci bérek 9-10 százalékot emelkedtek az elmúlt időszakban, míg a közszférában 14-15 százalékkal nőttek a fizetések.

A miniszter szerint így igazságtalan, hogy a közalkalmazottak sztrájkolni akarnak, mivel az őket eltartó, magán szektorban alkalmazott munkavállalók bére nem nőtt ilyen ütemben. Lázár emellett kiemelte, hogy a nettó magyar átlagfizetések 200-210 ezer forintra nőttek, amely szerinte az elmúlt 27 év legjobb adatai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2017.06.22 15:37

A közalkalmazottak 25%-át nyugodtan el lehet küldeni, osszák szét azok bérét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.06.22 15:01

Égbekiáltó igazságtalanság, hogy a rabszolgák nem akarnak ingyen dolgozni, ugye Lázár úr?

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html