2012-ben el kell kezdődnie az önkormányzati rendszer, az egészségügy és az oktatási rendszer átalakításának - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lázár János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.

"Ha most ősszel nem születnek meg ezek a törvények, és 2012 második felében nem lesz belőlük valóság, akkor elveszítettük az ebben a négy évben a rendelkezésünkre álló cselekvési potenciált. Tehát vagy most megtesszük ezeket a lépéseket, vagy 2013-ban már értelmetlenek lesznek, mert akkor már csak kapkodás lesz belőle" - fogalmazott.

Lázár János hozzátette: az átalakításokra és fejlesztésekre európai uniós forrásokból lesz pénz.

Mire számíthatnak a devizahitelesek?

A 2012-es költségvetéssel kapcsolatban a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt mondta: az védő jellegű. "Senkinek semmiféle illúziója ne legyen: a 2012-es költségvetés legfontosabb célja, hogy az európai gazdasági válságtól, az euróválságtól megpróbálja megvédeni Magyarországot és a magyar társadalmat. Ha 2012-t ilyen értelemben sikeresen átéljük, akkor ennek kézzelfogható eredménye lesz a ciklus második két évben" - jelentette ki.

A devizahitelek fixárfolyamos végtörlesztési lehetősége Lázár János szerint korántsem az utolsó lépés a nehezen, vagy egyáltalán nem fizető adósok megsegítésére. "Nem arról van szó, hogy felelőtlenül lehet bármiféle hitelt fölvenni. Igenis viselni kell a felelősséget. De szerintem egymillió embert nem lehet az útszélén hagyni, annak óriási társadalmi következményei lesznek. Ráadásul éveken keresztül azt a kritikát kapta a magyar pénzügyi kormányzat Londonból, Frankfurtból és a világ minden pontjáról, hogy a devizahitelesek kockázatot jelentenek. Most ezt a kockázatot próbáljuk csökkenteni, ugyanakkor megvédeni az embereket. Ez a magyar gazdaságpolitika egyes számú prioritása jelen pillanatban."

Lázár János kiállt a minimálbér-emelés és az egykulcsos adórendszer mellett. Mint mondta: a visszatérés a többkulcsos adórendszerre a gyakorlatban adóemelést jelentene.

Az önkormányzáshoz való jog nem sérülhet


A készülő új önkormányzati törvénnyel kapcsolatban a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kifejtette, hogy az önkormányzáshoz való jog nem sérülhet. "Nagy hiba lenne az önkormányzatiságot, az önkormányzáshoz való jogot csökkenteni, mert ez egy sikerintézmény" - fogalmazott.

Lázár János szerint a megyei szintű önkormányzatok jövőbeni szerepe még nem világos, mert az állam átvette az összes feladatot. "Amiben a megye értelmét meg lehet lelni, az a fejlesztéspolitikai motor funkció. A megyének az a szerepe, ami az elmúlt 20 évben volt, az megszűnik."

A készülő új választójogi törvénnyel kapcsolatban Lázár János azt mondta: a kormány ragaszkodik a 200 fős parlamenthez, a vegyes választási rendszerhez, a kompenzáció szükségességéhez, a nemzeti kisebbségi választási joghoz és a határon túli magyarok választójogához. "Egy dolog egészen világos: egy választójogi szisztéma hosszú évekre meghatározhat egy politikai struktúrát" - hangsúlyozta a politikus.

Lázár János hozzátette: a határon túli magyarok az országos listára adhatnák le szavazatukat. A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor számít rá, hogy ebből még lehet alkotmánybírósági döntés, ugyanis a magyarországi magyarok két szavazata (a képviselőjelöltre és a listára) a határon túli magyarok egy listás szavazatával szemben különbséget tesz állampolgár és állampolgár között.

"Állampolgár és állampolgár között nem lehet különbség. Ha egységes magyar nemzetben gondolkodunk, akkor a véleménynyilvánítás szabadságát és lehetőségét biztosítani kell minden határon túl élő magyar állampolgár számára" - húzta alá a Fidesz frakcióvezetője.