"Valószínűleg arra szorulunk, hogy az Európai Bizottsághoz forduljunk, és Brüsszel megoldását kérjük. (...) Amikor a felek nem egyeznek (...), lehetőségük van arra, hogy Brüsszelhez forduljanak, és azt kérjék, szolgáltasson igazságot. Mi is valószínű, hogy erre fogunk ráfanyalodni" - fogalmazott Lázár János a norvég támogatások felfüggesztése miatt Magyarország és Norvégia között kialakult vita ügyében.

Tudomása szerint egyébként Brüsszelben is mérlegelik annak lehetőségét, hogy a brüsszeli ellenőrzési mechanizmus vizsgálja meg a norvég alap magyarországi pénzköltéseit.
A Miniszterelnökség vezetője elsősorban elvi jelentőségűnek nevezte az ügyet, mégpedig amiatt, hogy - mint azt kifejtette - a norvég alap pályázatainál - ellentétben az 50 százalékos győzelmi arányú uniós pályázatoknál - "ugyanaz a kör nyerte a pénzeket, és általában a pályázók 70-80 százalékát elutasították".

Jelezte, jelenleg távol áll egymástól a magyar és a norvég álláspont, mert "norvég partnereink úgy gondolják, minden rendben". Lázár szerint a magyar fél eleget tett az intézményrendszer megváltoztatására tett norvég kérésnek, de "ez nem volt elegendő", mert azt akarják, a magyar kormány állítsa le a belső vizsgálatokat. Ám miután közpénzről van szó, a kabinet nem tud eltekinteni az ellenőrzéstől - jelentette ki.

A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában végzett hétfői házkutatással kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormány abban érdekelt, hogy derüljön ki az igazság, az érintettek pedig minél hamarabb tisztázzák magukat. Lázár egyébként a kabinet nevében nem kívánta kommentálni a rendőrségi nyomozást.

Egyrészről "ha az Ökotársnál visszaélések történtek, annak a következményeit viselniük kell, másrészről pedig az Ökotárs munkatársait is megilleti az ártatlanság vélelme, ahogyan a támogatásban részesülőket is" - közölte.

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e túlzónak a házkutatásnál tapasztalt rendőri jelenlétet, Lázár azt felelte, ezt a rendőrségtől kell megkérdezni, de - tette hozzá - 400 millió forintos hűtlen kezelés gyanúja esetén "mindenhol szoktak házkutatást tartani".

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel tartott házkutatást az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és ott iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) irodájánál is. Délután az Ökotárs belvárosi irodája előtt a rendőri fellépés miatt demonstrációt tartottak.

Az előzmények

Iratokat, számítógépes adatokat és egy laptopot foglalt le a rendőrség hétfőn az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában végzett házkutatása alatt - közölte hétfőn az alapítvány igazgatója. Erre reagálva Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekért felelős minisztere keddi közleményében úgy fogalmazott, a magyar hatóságok a hétfői rendőrségi akcióval megmutatták, hogy a civil társadalom zaklatása tovább folytatódik, és hogy nem áll szándékukban a Norvégiával kötött, az EGT és Norvég Alapok működésére vonatkozó megállapodásokat betartani.

A tegnapi rendőri fellépés elfogadhatatlan és azt mutatja, hogy a magyar kormánynak célja, hogy a vele szemben kritikus nem-kormányzati szervezetek tevékenységét ellehetetlenítse. Azt is jelzi, hogy a magyar kormány eltávolodott a demokráciára és az emberi jogok tiszteletére épülő közös európai értékektől - szögezte le Helgesen. A teljes közleményt ide kattintva olvashatja el.