A tárcavezető elsődleges szempontnak nevezte, hogy Magyarország közlekedése ne bénuljon meg a következő 24 órában. Arra kérte a bevándorlókat, hogy a közlekedés és az élet védelme érdekében vegyék igénybe a kormány segítségét. Ebben egyúttal a civilek - köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - közbenjárását is kérte.

Jelezte azt is, a buszos szállítás nem jelenti automatikusan, hogy a bevándorlók elhagyhatják az országot. Bécs hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy beléphessenek Ausztriába - mondta, hozzáfűzve, hogy Magyarország továbbra is megpróbálja regisztrálni a bevándorlókat, de "erőszak árán nincs regisztráció". Megjegyezte, szükség esetén a vámosszabadi menekülttábor biztosíthatja majd az érintett bevándorlók ellátását.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Hegyeshalomhoz utaztatáshoz körülbelül száz busz áll majd rendelkezésre. A buszok előkészítését megkezdték a Volán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium koordinációjában.

Lázár elmondta, a magyar kabinet várja az osztrák kormány álláspontját a ki- és beléptetés feltételeiről. Kifejtette: tájékoztatták az osztrák kormányt a kialakult helyzetről, ahogyan arról is, hogy 1200 bevándorló tart Ausztria határai felé.

Orbán Viktor miniszterelnök többször is kezdeményezett telefonbeszélgetést Werner Faymann osztrák kancellárral, hogy a magyar kabinet kapjon információt Ausztria álláspontjáról. Ennek érdekében a kormány jegyzékkel is fordult Bécshez, de eddig "érdemi választ a jegyzékre nem kaptunk", a kancellár pedig azt üzente Orbán Viktornak, hogy szombat reggel 9 órakor tudja fogadni a hívását - közölte Lázár.

Lázár ismét elmondta: a bevándorlási helyzet megnehezüléséhez nagymértékben hozzájárult Németország ellentmondásos kommunikációja az elmúlt egy hétben, és ma sem tudni pontosan, mi a jogi álláspontja Berlinnek.

Magyarország hitet tett a schengeni egyezmény betartása mellett - nyomatékosította a Miniszterelnökség vezetője.

"Rajtunk az EU és jó néhány EU-s tagország számon kéri a szolidaritást, miközben velünk senki nem vállalt szolidaritást, és nem kaptunk érdemi segítséget" - fogalmazott Lázár, kijelentve: Magyarország sem az EU-ra, sem Németországra, sem Ausztriára nem tud várni.

1200-an gyalogolnak az M1 mellett

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a tájékoztatón arról számolt be, hogy az M1-es autópályán 1200 illegális bevándorló halad gyalog, az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an, ezért utóbbin le kellett állítani a közlekedést. Jelezte, hogy a bicskei vasútállomáson maradt 300 illegális bevándorló este együttműködött a rendőrséggel és elfogadta a bicskei nyílt befogadó állomáson való elhelyezést.

Ott, ahol a Keleti pályaudvarról elindult illegális bevándorlók menete halad az M1-es autópályán, nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát - mondta az MTI kérdésére Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti budapesti sajtótájékoztatóján.  A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezelje a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800, együtt haladó migránssal.

A Keleti pályaudvarnál történt esetről Balázs László annyit közölt: az állomás mellett elhaladó 7-es buszból valaki kidobott egy ásványvizes palackot, amely eltalált egy bevándorlót. Ő könnyebben sérült. Az ügyben a buszról előállítottak nyolc embert garázdaság miatt, akik közül dobhatta valaki a palackot. Azt azonban cáfolta, hogy tömegverekedés történt volna.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy azonosították azt a 64, még keresett embert, akik a bicskei befogadóállomásról futottak el: közülük 63 afgán és egy pakisztáni állampolgár. A csoportban több család is van. A Nagyszentjánoson megállított szerelvényről leszállt migránsok közül megtörtént annak a 37-nek a regisztrációja is Vámosszabadiban, akik hajnali kettőkor döntöttek úgy, hogy együttműködnek a hatóságokkal.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője a sajtótájékoztató elején rögzítette: a rendőri vezetők az irányításuk alá tartozó szerveket és szervezeteket a hatályos jogi normáknak mindenben megfelelően irányítják. A rendőri szervek közötti együttműködésben fennakadás nincs és nem is lesz - mondta. Leszögezte: a rendőri állomány feladatait jogszerűen, szakszerűen és arányosan, a megfelelő védőfelszerelésekben látja el, részükre egyértelmű és világos utasításokat adnak és adtak ki. A rendőrség teljes személyi állománya a feladatait fegyelmezetten, elkötelezetten teljesítette, hajtotta végre - tette hozzá.